Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Matilde Pérez Mollá

Identificació:Política, alcaldessa
Data de naixement:1858
Data de defunció:1936
Nascuda a:Quatretondeta
Comtat
Lloc de defunció:Quatretondeta
Comtat
Llocs de vinculació:Quatretondeta
Condició Socio-Econòmica:
  • Propietària
Condició Jurídico Etnica:
  • Casada
  • Vídua
Biografia:

 

Pertanyia a una família de Quatretondeta (Alacant), amb extenses propietats, i es va casar amb un notari d’Alcoi, Rafael Blanes Serra, amb qui es traslladà a viure a Cartagena. Quan el marit es va jubilar, el 1913, el matrimoni i la seua filla s’instal·laren a Quatretondeta, i un anys després Matilde Pérez enviudà.

 

En una localitat xicoteta com aquesta, era coneguda com a la «senyora vella» per la seua educació cuidada i per acollir a sa casa nombrosos convidats estrangers. Durant la Dictadura de Primo de Rivera, en un context no democràtic però en el que es debatia sobre la participació política de les dones, fou escollida alcaldessa de la seua població natal pel delegat governatiu de Cocentaina, el comandant d’artilleria Emilio Juan, i nomenada pel governador civil i militar, el general Cristino Bermúdez de Castro, càrrec que desenvolupà entre octubre de 1924 i gener de 1930. Va esdevenir, així, la primera alcaldessa d’Espanya.

 

Va influir en la construcció de la carretera entre Quatretondeta i Gorga i per iniciativa seua es va instal·lar l’electricitat en la població. A més de desenvolupar diverses tasques caritatives –va col·laborar amb la leproseria de Fontilles, per exemple-, es va interessar per la cultura. Creà un grup de teatre, va impartir classes de piano i va publicar articles costumistes en el diari valencià Las Provincias.

Obra:
Fonts orals:
Fonts documentals, libràries i arxivístiques:

Diario de Alicante. Alacant, 31 d'octubre de 1924.

ABC. 26 maig de 2008.

El País. 27 d'octubre de 2004.

Información. Alacant, 19 d'octubre de 2009.

Fonts iconogràfiques:


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Font: http://www.diarioinformacion.com/alcoy/2009/10/19/alcoy-quatretondeta-recuerda-primera-alcaldesa/942270.html [Consulta: 24/02/2010].

 

Fonts bibliogràfiques:
Vinculada a les entitats:
  • Ajuntament de Quatretondeta
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Mónica Moreno Seco
Darrera modificació:2010-10-04 19:56:47