Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Angelita Rodríguez Preciado

Identificació:Dirigent socialista
Data de naixement:1916
Data de defunció:1999
Nascuda a:(Almagro)
Ciudad Real
Lloc de defunció:Alacant
Llocs de vinculació:
Condició Socio-Econòmica:
 • Activitat_Lliberal
  política
Condició Jurídico Etnica:
  Biografia:

  Nascuda a Almagro, estudià el batxillerat a Ciudad Real, on va començar a militar als setze anys en la Federació Universitària Espanyol (FUE) i, poc després, en les Joventuts Socialistes i en la UGT. La seua primera detenció es va produir el 1934, mentre feia una pintada contra les penes mort dictades per la vaga revolucionària d’octubre d’aquell any. Durant la Guerra Civil, va romandre a Ciudad Real i contribuí a organitzar milícies i a la confecció de roba per als combatents. El 1937 fou elegida secretària femenina de les Joventuts Socialistes i estigué en una escola d’estiu de la Joventut Socialista Unificada a Castelló.

  A finals de març de 1939 va arribar al port d’Alacant, hores després de l’eixida del Stanbrook. Hi fou detinguda per les tropes franquistes i va passar al camp dels Almendros i, d’allà, al cinema Ideal i al reformatori d’Alacant. Jutjada en consell de guerra sumaríssim a Ciudad Real, l’agost de 1939, fou condemnada a mort, pena que li fou commutada vuit mesos després per la de trenta anys de presó, dels quals va complir quinze en presons de Tarragona, Barcelona, Madrid (Ventas) i Segòvia. Quan va eixir en juliol de 1953 en llibertat condicional amb bandejament, va treballar com a infermera i va acabar establint-se a Alacant el 1974: fins al maig de 1969 havia hagut de presentar-se periòdicament a la policia.

  El 1975 es va reincorporar al PSOE a Alacant. Ja durant els anys de la transició, fou membre del Comitè Federal del PSOE, secretària comarcal del PSPV a l’Alacantí i tot un referent per a la militància socialista alacantina que, poc després de la seua mort, li va retre un homenatge en què intervingueren Alfonso Guerra i Joan Romero.

  Obra:
  Fonts orals:
  Fonts documentals, libràries i arxivístiques:

   

  Fonts iconogràfiques:Font: http://www.elpais.com/articulo/Comunidad/Valenciana/ESPANA/ESPANA/COMUNIDAD_VALENCIANA/PARTIDO_SOCIALISTA_OBRERO_ESPANOL_/_PSPV/PARTIDO_SOCIALISTA_OBRERO_ESPANOL_/PSOE/Muere/Angelita/Rodriguez/socialista/historica/Alicante/elpepuespval/19990110elpval_6/Tes [Consulta: 25/02/2010].
  Fonts bibliogràfiques:Marcos González, María Dolores (2004). La dama roja. Memorias de Angelita Rodríguez Preciado. Alicante: Gráficas Díaz.
  Vinculada a les corrents
  (culturals i/o de pensament):
  • Socialisme
  Vinculada a les entitats:
  • Joventuts Socialistes
  • Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE)
  Arxius adjunts:
  Autor de la fitxa:Mónica Moreno Seco
  Darrera modificació:2010-10-05 21:05:55