Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Leonor Serrano Pablo

Identificació:Jurista, pedagoga, advocada
Data de naixement:1890
Data de defunció:abril de 1942
Nascuda a:(Hinojosa de Calatrava)
Ciudad Real
Lloc de defunció:Madrid
Llocs de vinculació:Barcelona
Saragossa
Condició Socio-Econòmica:
  • Camperola
Condició Jurídico Etnica:
  • Casada
Biografia:

Leonor Serrano Pablo va néixer a Hinojosa de Calatrava (Ciudad Real), el 1890, i era filla d´un jornaler. Amb només sis anys, va fer un discurs que deixar impresionada a la reina regent, que visitava el seu poble. La reina decidí que la nena tenia cap per estudiar i li va finançar els estudis. Posteriorment, passà a l´Escola Superior de Magisteri, on va estudiar des del 1909 fins al 1912. El curs següent exercí de Mestra Normal en ciències, fins que el 1913 es traslladà a Barcelona on havia aconseguit la plaça d´Inspectora d´Escoles.

 

El 1914 va viatjar a Roma, pensionada per l´Ajuntament de Barcelona per conèixer el sistema pedagògic Montessori. De retorn a la ciutat comtal, impulsà la implantació del nou mètode i el 1918, es va casar amb Josep Xandri Pich, interessat com ella en els corrents pedagògics innovadors. Poc temps després neix el seu fill, Andreu. Quan la criatura va ser una mica més gran, Leonor aconseguí, el 1925, una beca de la Junta d'Ampliació d'Estudis per realitzar estudis pedagògics i socials. Amb el seu marit, viatjà per França, Suïssa i Bèlgica.

 

Durant la Dictadura de Primo de Rivera Leonor Serrano va ser desplaçada, primer a Saragossa i després a Osca. A Saragossa es matricular a la facultat de Dret, on desenvolupà els seus estudis.

 

Als inicis dels anys trenta, Leonor Serrano tornà a Barcelona. El 27 de setembre de 1930, presentà sol·licitud d´admissió al Col·legi d´Advocats de Barcelona per exercir la professió, que li fou aprovada el 6 d´octubre del mateix any, i demanà una plaça de lletrada al torn d´ofici. Paral·lelament, realitzà el doctorat a Madrid.

 

La primera actuació de Leonor Serrano davant l´Audiència va tenir lloc el 22 d´abril de 1932. Leonor Serrano s’especialitzà en Dret Laboral.

 

Durant la Guerra Civil el seu fill i el seu marit van morir. En un primer moment va marxar a França, però va retornar per acompanyar la seva mare a Madrid. Va ser acusada d'“izquierdista, racionalista y laica”. El tribunal militar de responsabilitats polítiques li obre un expedient. Leonor Serrano Pablo va morir abans que el procés de responsabilitats polítiques s´acabés. Va morir a Madrid el 24 d´abril de 1942.

Obra:

Estudio informativo y crítico (Madrid, 1915).

La educación de la mujer de mañana (Madrid, 1923)

El método Montessori (Madrid, 1928); La nueva enseñanza complementaria (Madrid, 1933)

Diana o la educación de una niña: libro de lectura escolar (grado I: la naturaleza y la familia) (Barcelona, 1933).

Diana o la educación de una niña: libro de lectura escolar (grado II: la escuela) (Barcelona, 1934).

Diana o la educación de una niña: libro de lectura escolar (grado III: la sociedad) (Barcelona, 1935).

Diana o l’educació d’una nena: llibre de lectura escolar dividit en tres graus (Barcelona, 1936).

Fonts orals:
Fonts documentals, libràries i arxivístiques:

Col·legi d’Advocats de Barcelona. Expedient de Leonor Serrano Pablo.

Fonts iconogràfiques:

Obra de Leonor Serrano publicada per commemorar el "Centenario de la Junta para Ampliación de Estudios (1907-2007)". Font: http://www.sc.ehu.es/sfwsedhe/confran.htm [Consulta: 24/02/2010].

Fonts bibliogràfiques:

Segura, I.; Yanes J. S. Advocades i jutgesses a Barcelona (1877-1939). Comissió de Dones del Col·legi d’Advocats de Barcelona. Estudi Inèdit.

«Les mestres pensionades a Roma». En: Feminal, (26 de Juny de 1914).

Segura Soriano, Isabel (2002). «Una gran pedagoga i feminista». En: Barcelona educació, núm. 26 (juny-juliol 2002), p. 24-25.

Vinculada a les corrents
(culturals i/o de pensament):
  • Feminisme
Vinculada a les entitats:
  • Facultat de Dret (Universitat de Saragossa)
  • Col·legi d'Advocats de Barcelona
  • Escola Superior de Magisteri (Madrid)
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Encarna Bodelón González
Darrera modificació:2010-10-08 15:20:53