Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Maria Mercè Delmàs Ferreri

Identificació:Dirigent catòlica
Data de naixement:1909
Data de defunció:1995
Nascuda a:Barcelona
Barcelonès
Lloc de defunció:Lleida
Segrià
Llocs de vinculació:Lleida
Madrid
Condició Socio-Econòmica:
 • Burgesa
Condició Jurídico Etnica:
  Biografia:

  Nascuda en una família de farmacèutics, de jove va treballar  com a administrativa. Durant el franquisme va participar activament en els moviments catòlics obrers i de base, i arribà a ocupar càrrecs directius a nivell provincial, espanyol i europeu.

  Inicià la seva carrera en l’Acció Catòlica com a delegada d’aspirants. Entre els anys 1941 i 1953 va ser la presidenta del Consell Diocesà de la Joventut Femenina de l’Acció Catòlica de Lleida. El 1953 va passar a la branca de Dones i, el mateix any, va ser la primera vocal de la secció femenina de la "Hermandad Obrera de Acción Católica" (HOAC). El 1956 n’ocupà la presidència.

  El 1960 hagué de traslladar-se a Madrid per formar part de la Comissió Nacional de l’HOAC femenina, en representació de Catalunya i Aragó. Aquest fet li va permetre entrar en contacte amb representants del moviment catòlic d’altres països. Així va formar part de les delegacions espanyoles que assistiren a diversos congressos internacionals. La podem trobar com a ponent en el cinquè Congrés de la Federació Internacional de Moviments Obrers Catòlics (FIMOC), que va tenir lloc a Roma l’any 1961, i també com a membre de la representació espanyola en l’Assemblea Constitutiva del Moviment Mundial de Treballadors Cristians (Roma, 1966). Tota aquesta activitat li va permetre ser presidenta de la Comissió Femenina de la FIMOC (Brussel·les, 1962). Durant la dècada dels anys seixanta també va haver una altra lleidatana en la direcció internacional d’aquest moviment. La infermera Maria Dolors Sabaté Andreu (coneguda com Lolín) va ocupar, entre altres càrrecs, la secretaria adjunta del Moviment Mundial de Treballadors Cristians (1967-1971).  

  Obra:
  Fonts orals:
  Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
  Fonts iconogràfiques:
  Fonts bibliogràfiques:

  Bayo, Pilar (2009) «Maria Dolors ‘Lolín’ Sabaté i Andreu (Juneda, 1920-Lleida, 1999). Cristianisme i lluita obrera». En: Lleida és femení. Dones per a la història. Lleida: Alfazeta, p. 165-175.

  Barallat Barés, Jaume (1996). Devotes, croats i militants. L’apostolat seglar sota el franquisme a Lleida. Lleida: Pagès.

  Sol, Romà; Torres, Carme (1997). L’Acció Catòlica del bisbat de Lleida. Període 1928-1968. Lleida; Junta Diocesana d’Acció Catòlica.

   

  Vinculada a les corrents
  (culturals i/o de pensament):
  • Moviments obrers catòlics
  Vinculada a les entitats:
  • Germandat Obrera d'Acció Catòlica (HOAC)
  Arxius adjunts:
  Autor de la fitxa:Joan Sagués San José
  Darrera modificació:2010-10-01 10:11:22