Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Isabel Piñeiro Miarnau

Identificació:Dirigent falangista
Data de naixement:s. xx
Data de defunció:s. xx
Nascuda a:
Lloc de defunció:Lleida
Segrià
Llocs de vinculació:Lleida
Condició Socio-Econòmica:
  • Activitat_Lliberal
    política
Condició Jurídico Etnica:
  • Soltera
Biografia:Filla de militar, probablement va arribar a Lleida amb l'ocupació franquista procedent de Galícia. Pertanyia a una família i a un entorn inequívocament falangistes: era germana de Juan Piñeiro Miarnau, abrandat falangista que marxà el 1941 a lluitar al front soviètic com a integrant de l'anomenada "División Azul," policia de professió i popular i polèmic periodista del diari local La Mañana durant molts anys.

Isabel fou nomenada cap provincial de la Falange femenina des dels inicis de la seua implantació a Lleida el 1938, fins l'any 1978.

Durant els primers anys del franquisme protagonitzà nombrosos enfrontaments amb les militants procedents de les files carlines, fins que acabà expulsant-les. Sense desmarcar-se de la dependència orgànica i l'obediència als membres masculins del Movimiento, es posà fidelment al servei de l'Estat franquista durant tots els anys que estigué al capdavant de la Falange femenina provincial.

El 1943 Pilar Primo de Rivera li atorgà la màxima condecoració de la Secció Femenina de la Falange: la "Y" roja individual por sus servicios prestados en el frente. La seua llarga i intensa trajectòria al servei del règim franquista li atorgà una identificació plena entre la Falange femenina i la seua persona, alhora que n'esdevingué un dels pilars més emblemàtics en l'àmbit local.

Obra:
Fonts orals:
Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
Fonts iconogràfiques:
Fonts bibliogràfiques:Jarne, Antonieta (1991). La Secció Femenina a Lleida. Els anys "triomfals". Lleida: Pagès editors.
Vinculada a les corrents
(culturals i/o de pensament):
  • Falangisme
  • Franquisme
Vinculada a les entitats:
  • Falange Espanyola. Secció Femenina
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Antonieta Jarne Mòdol
Darrera modificació:2010-09-21 21:24:28