Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

M. Carme Roure Canosa

Identificació:Mestra, activista política, exiliada
Data de naixement:1915
Data de defunció:2004
Nascuda a:Lleida
Segrià
Lloc de defunció:Barcelona
Barcelonès
Llocs de vinculació:Mèxic
Rússia
Condició Socio-Econòmica:
 • Activitat_Lliberal
  mestra
Condició Jurídico Etnica:
  Biografia:

  Juntament amb la seva germana Pepita, va estudiar Magisteri a l’Escola Normal de Lleida durant la Segona República. Més tard es va traslladar a Barcelona, on va iniciar la militància política com a membre de les Joventuts Socialistes Unificades. Posteriorment formaria part del sindicat d’ensenyament socialista (Federació Espanyola de Treballadors d’Ensenyament, FETE-UGT) i del PSUC des de la seva fundació (1936).

  Durant la Guerra Civil va col·laborar en la premsa del partit, en publicacions com UHP, l’òrgan del PSUC i la UGT de Lleida. Com a mestra va estar implicada amb els corrents pedagògics renovadors del moment, que tan presents van estar a les terres de Lleida durant el primer terç del segle XX.

  Un cop acabada la guerra, s’exilià primer a França. Posteriorment s’establí a l'URSS, on es dedicà a l’ensenyament, especialment d’espanyol. Es va dedicar a treballar amb nens i nenes refugiats de la Guerra Civil espanyola. Més tard es traslladà a Mèxic (1957), on la seva germana Pepita ja treballava a l'Institut Luis Vives de Mèxic DF, fundat pel Govern de la República amb el suport del president Lázaro Cárdenas. Carme va continuar exercint la seva professió a la Universidad Nacional Autónoma com a professora de rus. També es vinculà a l’ambaixada soviètica i a l’organització Soviet Export Film.

  Tot i que des de mitjans de la dècada dels anys seixanta va fer algun viatge a Espanya, no fou fins que el procés de transició a la democràcia ja estava avançat, que va decidir retornar definitivament a Catalunya (1978). Després de ser rehabilitada com a mestra gràcies a la Llei d’Amnistia, encara va poder treballar durant un temps en una escola de barri a Barcelona fins a la jubilació. En aquesta darrera etapa va estar afiliada a CCOO. Les germanes Carme i Pepita Roure van morir l’any 2004 amb poques setmanes de diferència.

  Obra:
  Fonts orals:
  Fonts documentals, libràries i arxivístiques:

  Fonts iconogràfiques:

  Documental Els mestres catalans: de la guerra a l’exili (Metrópoli vídeo films – Televisió de Catalunya).

  Fonts bibliogràfiques:

  Martínez, M. Teresa i Pagès, Pelai (coord.) (2000). Diccionari biogràfic del moviment obrer als Països Catalans. Barcelona; Edicions de la Universitat de Barcelona – Publicacions de l’Abadia de Montserrat.

  Sagués San José, Joan (2003). Una ciutat en guerra. Lleida en la Guerra Civil espanyola (1936-1939). Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat.

  «Recuperem la memòria. Pepita i Carme Roure» (2005). En: T.E. Butlletí de la Federació Sindicat d’Ensenyament de CCOO, núm. 261 (març 2005), p. 16. 

  http://www.conc.es/ccooense/secretaries/publicacions/arxius/TE/2005/TE_MAR_05PUB.pdf. [Consulta: 04/03/2010].

   

  Vinculada a les corrents
  (culturals i/o de pensament):
  • Comunisme
  Vinculada a les entitats:
  • Federació Espanyola de Treballadors de l'Ensenyament (FETE-UGT)
  • Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC)
  • Comissions Obreres (CCOO)
  Arxius adjunts:
  Autor de la fitxa:Joan Sagués San José
  Darrera modificació:2010-10-05 21:36:28