Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Angeleta Ferrer Sensat

Identificació:Mestra, pedagoga, naturalista
Data de naixement:maig de 1904
Data de defunció:novembre de 1992
Relacions familiars:Filla de Rosa Sensat, mestra i pedagoga i de David Ferrer, industrial i cofundador d'Acció Republicana de Catalunya.
Nascuda a:Barcelona
Barcelonès
Lloc de defunció:Barcelona
Llocs de vinculació:Barcelona
Reus
Mataró
Condició Socio-Econòmica:
 • Activitat_Lliberal
  mestra
 • Activitat_Lliberal
  pedagoga
Condició Jurídico Etnica:
 • Casada
 • Vídua
Biografia:

Àngels Ferrer i Sensat va néixer a Barcelona i de ben petita va assistir a l'escola estatal regida per la seva mare, Rosa Sensat, una de les principals introductores dels mètodes de l'Escola Nova al nostre país. L'any 1914 va ingressar a la secció de noies de l'Escola Municipal del Bosc de Montjuïc, dirigida per la seva mare. L'Escola del Bosc va ser la primera escola a l'aire lliure de Catalunya i, en paraules de Ferrer, la metodologia activa i l'entorn privilegiat en plena natura que la caracteritzaven, van marcar la seva futura vocació de mestra i de naturalista.

Va cursar amb èxit el batxillerat a l'Institut Balmes de Barcelona i es va treure el títol de mestra a la Normal. La seva primera intenció era estudiar medicina i ser cirurgiana, però el seu pare, que era metge, la va advertir dels impediments que trobaria pel fet de ser dona. Finalment, encoratjada per la mare, va matricular-se a la secció de Ciències Naturals de la Universitat de Barcelona. L'any 1926, tot just aconseguida la llicenciatura, va entrar com a professora a la càtedra de Zoologia d'Articulats i es va encarregar de les pràctiques de Ciències de l'últim curs de batxillerat de l'Institut Balmes. Més tard, Alexandre Galí li va encarregar les classes de Biologia i Ciències Naturals en el Centre de Batxillerat Montoriol de la Mútua Escolar Blanquerna i Manuel Ainaud la creació en el Museu de Ciències Naturals d'un servei d'orientació de l'ensenyament dirigit als Grups Escolars.

L'any 1932, després de crear-se per part de la Generalitat republicana l'Institut-Escola del Parc de la Ciutadella, Angeleta Ferrer va passar a ser-ne professora de Ciències Naturals. La seva participació va ser molt intensa i va col·laborar en altres activitats, com ara manifestacions artístiques, manualitats, cuina, música, ús de la impremta,  excursions i convivències a Can Surell, al Montseny. En el marc privilegiat de l'Institut-Escola va poder desenvolupar plenament les seves aptituds com a ensenyant polifacètica i el seu entusiasme per l'educació integral. L'any 1936 va obtenir la destinació de catedràtica a l'Institut-Escola.

Acabada la guerra, els nomenaments a càtedres van ser anul·lats i Ferrer va ser traslladada com encarregada de curs a l'Institut Isabel la Católica de Madrid, on va exercir dos anys. L'any 1941 va opositar novament a càtedres i, amb el número 1, va obtenir la plaça de catedràtica de Ciències Naturals de l'Institut de Reus, on va ensenyar fins l'any 1958. Aquest any, juntament amb el seu marit Alexandre Satorras, va fundar el Centre Oficial de Segon Ensenyament del Patronat de Mataró que, més tard, va passar a ser l'institut.

Els últims anys de la seva vida professional els va dedicar a l'Institut de noies Infanta Isabel d'Aragó de Barcelona, del qual va ser directora des de l'any 1966 fins al 1974, any en què es jubilà. Tot i les limitacions pròpies d'un gran institut a les acaballes del franquisme, va saber insuflar el seu esperit entusiasta i renovador i es va convertir en l'ànima d'un centre oficial atípic, on es donava gran importància a les relacions i a la convivència, així com a les manifestacions culturals de tot tipus. Entre altres particularitats, destaquen el forn de ceràmica, les sortides didàctiques, les activitats lúdiques, esportives i musicals col·lectives i les classes voluntàries de català. Després de jubilar-se va seguir participant en activitats de formació del professorat.

La seva fecunda i valuosa tasca va ser reconeguda amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1982), la medalla d'or al mèrit científic de l'Ajuntament de Barcelona (1992) i, a títol pòstum, l'Encomienda d'Alfons X el Savi (1992).

Obra:

Llibres:

Ferrer Sensat, Angeleta (1950). Cosmos: introducción a las ciencias de la naturaleza: primer curso. Barcelona: Teide.

 

Ferrer Sensat, Angeleta (1951). Natura: introducción a las ciencias de la naturaleza: segundo curso. Barcelona: Teide.

 

 

Articles:

 

Ferrer Sensat, Angeleta (1978). «60 anys d'història de la pedagogia de la natura a Catalunya. Els meus records». En: Perspectiva escolar, núm. 27, (setembre 1978).

 

Ferrer Sensat, Angeleta (1982). «L'Institut-escola de la Generalitat de Catalunya en el Parc de la Ciutadella». En: Perspectiva escolar, núm. 63, (març 1982).

 

Ferrer Sensat, Angeleta (2002). «El camí a l'escola cada dia és diferent: records d'unes hores viscudes a l'escola». En: Perspectiva escolar, núm. 267, (setembre  2002).

 

 

Cançoners, vídeos i altres treballs didàctics:

 

Ferrer Sensat, Angeleta  i Seminario Permanente de Ciencias Naturales (1979). Itinerario del Penedés. [Bellaterra]: ICE UAB.

 

Història d'una Pera (1982). Barcelona, ICE de la UAB.

 

Llibre de les flors (1982). Barcelona: Teide. 

 

El Laboratori d'experiències a l'E.G.B. [Enregistrament Vídeo] (1985). Realització: Josep M. Monguet, Joan Castells; guió: Àngels Ferrer i Grup de Treball de Ciències a l'E.G.B. de l'ICE- UPC. [Barcelona], Universitat Politècnica de Catalunya.

 

Les Cançons de Castellnou (1993). [Música impresa] / [lletra i música] Angeleta Ferrer i Sensat; compilació i edició Montserrat Riu i Canela. Castellnou d'Oluges: [s.n.].

 

Fonts orals:Conversa mantinguda amb Angeleta Ferrer Sensat (03/07/1986).
Fonts documentals, libràries i arxivístiques:

Arxiu Angeleta Ferrer. Biblioteca de l'Associació de Mestres Rosa Sensat. Barcelona.  Donació d'Angeleta Ferrer que s'organitza en 7 seccions: vida privada i familiar, documentació acadèmica, activitat docent, projecció pública i reconeixements, obra creativa, col·leccions factícies i objectes.

Fonts iconogràfiques:

Font: http://www.xtec.cat/~rarada/pages/veus.htm [Consulta: 27/02/2010].

Fonts bibliogràfiques:

Angeleta Ferrer, María Martínez (1987). Conversa transcrita per Xavier Febrés. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, Laia.

Els mestres de Catalunya a Angeleta Ferrer i Sensat en reconeixement i homenatge (1982). Parc de la Ciutadella, dimecres, 7 de juliol de 1982, a les 8 dels vespre. Barcelona: La Polígrafa.

Fàbregas, Josep M. (1982). «Angeleta Ferrer i Sensat mestra 'Estic convençuda que no hi ha d'haver exàmens'». En: El Maresme, núm. 225, (3-9 setembre 1982), p. 22-23.

García Jiménez, Mª Teresa (1996). «Ángeles Ferrer i Sensat (1904-1992). Una vida dedicada a la enseñanza de las Ciencias Naturales». En: Boletín de la Real Sociedad Española de Historia Natural. Actas, tom 91, (1996), p. 51-57.  

Homenaje a María de los Ángeles Ferrer Sensat (1974). Barcelona: Instituto Nacional de Enseñanza Media Infanta Isabel de Aragón.

Institut Català de les Dones. Dones de Ciència. Calendari 2007. http://www20.gencat.cat/docs/icdones/Documents%20web%20antiga/Arxius/pub_calendari2007.pdf [Consulta: 4/11/2009]

Mata Garriga, Marta (1992). «La il·lusió i l'ai al cor d'Angeleta Ferrer i Sensat». Avui, (dimecres 2 de desembre de 1992).

Miserachs, Josefina (2005). «'Sempre t'agafava la mà quan et parlava': Josefina Miserachs ens apropa el retrat humà d'Angeleta Ferrer i Sensat». Barcelona educació, núm. 49, (octubre 2005), p. 16-17. http://www.bcn.es/imeb/revista/revistes/revista49.pdf. [Consulta: 07/08/2009].

Vinculada a les corrents
(culturals i/o de pensament):
 • Renovació pedagògica
Vinculada a les entitats:
 • Institut-Escola de la Generalitat de Catalunya
 • Institut d'Educació Secundària Infanta Isabel d'Aragó (Barcelona)
 • Associació de Mestres Rosa Sensat
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Esther Cortada Andreu
Darrera modificació:2010-10-12 20:05:30