Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Mercè Rubiés Monjonell

Identificació:Mestra, escriptora
Data de naixement:1884
Data de defunció:setembre de 1971
Relacions familiars:Germana d'Anna Rubiés i Monjonell.
Nascuda a:El Port de la Selva
Alt Empordà
Lloc de defunció:Barcelona
Barcelonès
Llocs de vinculació:
Condició Socio-Econòmica:
  • Activitat_Lliberal
    escriptora
Condició Jurídico Etnica:
  • Soltera
Biografia:

Mercè Rubiés va col·laborar estretament amb la seva germana Anna Rubiés, la qual va tenir un important protagonisme com a introductora del mètode Decroly a Catalunya i com a impulsora de nombroses iniciatives a l’ensenyament públic català, als anys vint i trenta del segle XX. Mercè Rubiés també va exercir de mestra i assistí als congressos celebrats a Helsinki el 1929 i a Niça el 1932, al costat de la seva germana Anna i altres pedagogs catalans rellevants. Va escriure diferents obres, especialment poemes i petites proses, i obtingué alguns guardons i premis literaris. Podem citar el llibre Fullejant el llibre de la meva vida (poesies, 1947), XXIV estampes de Comunió (1959), i uns Poemes editats conjuntament amb les proses “Contalles de la Casa Vella” de la seva germana Anna.

 

Hi ha constància del premi que Mercè Rubiés va instituir en memòria de la seva germana Anna Rubiés Monjonell, als anys seixantea que constava d’un diploma honorífic i 75.000 pessetes, distribuïdes en deu premis destinats a “recompensar la constancia y fidelidad en el trabajo y la buena conducta familiar de obreras, solteras, en activo o jubiladas, del ramo de la aguja”.

 

També consta al Fons Especial “Aurora Bertrana de la Universitat de Girona” una dedicatòria en el llibre tramès per Mercè Rubiés a aquella escriptora: “A l'admirada Sra. Bertrana faig ofrena de "Tramuntanada" com a testimoni d'afecte i dels millors desitjos per l'any vinent de Mercedes Rubiés. Nadal de 1964."

Obra:

Fullejant el llibre de la meva vida (Poesies, 1947).

XXIV estampes de Comunió (1959).

Tramuntanada (1964).

 

Fonts orals:

Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
Fonts iconogràfiques: 

Fonts bibliogràfiques:
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Antoni Tort Bardolet
Darrera modificació:2010-09-23 18:16:32