Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Zenobia Camprubí Aymar (Zenobia Camprubí de Jiménez)

Identificació:Escriptora, traductora
Data de naixement:agost de 1887
Data de defunció:octubre de 1956
Relacions familiars:La mare, Isabel, era filla d'un mercader nordamericà (August Aymar) i d'una descendent de corsos nascuda a Puerto Rico (Zenobia Lucca), per això la filla parla l’anglès amb normalitat. El pare, Raimundo Camprubí fou un enginyer de camins que el govern espanyol va enviar a Puerto Rico a fer carreteres.
Té tres germans.
Esposa de Juan Ramón Jiménez, escriptor. A ell li fou concedit el Nobel de Literatura a l'octubre de 1956, ella havia treballat molt per a la carrera literària de Jiménez.
Nascuda a:Malgrat de Mar
Maresme
Lloc de defunció:
Llocs de vinculació:Barcelona
Nova York
Puerto Rico
Condició Socio-Econòmica:
  • Activitat_Lliberal
    escriptora
  • Activitat_Lliberal
    traductora
Condició Jurídico Etnica:
  • Casada
Biografia:

Els pares de Zenobia es van casar a Puerto Rico i vingueren a viure a Barcelona. Tenien una caseta d'estiueig a Malgrat i allí va néixer la seva filla. Fou educada per la seva àvia i la mare dins d'una gran llibertat que qüestionava el rol que li havia estat assignat com a dona.

Va viure la seva infància entre Nova York, Madrid i Barcelona on va tenir ja tutors particulars. Va començar a escriure l’any 1902. Als 15 anys escriu en anglès per a la revista St. Nicholas Illustrated Magazine for Boys and Girls (1903).

Al 1909, després d'una estada a EUA tornen a Barcelona i a Madrid, on la coneixen com l'americanita. Coneix Juan Ramón Jiménez (1913) de qui havia traduït part de la seva obra a l'anglès. Torna a Nova York on es casa al 1916. Escriu un diari en espanyol on es recullen les seves impressions.

Tornen a Espanya a Moguer a casa del poeta i viuen a Madrid (1916-1936), fins que s'exilien a causa de la guerra. Fa freqüents visites a Barcelona.

Participa en projectes femenins com La enfermera a domicilio (1919) i es la secretària del "Comité para la Concesión de Becas a Mujeres Españolas en el Extranjero". Forma part del Comitè Internacional del Lyceum Club de Madrid (1926). En aquests anys té un negoci d'exportació de ceràmica als Estats Units i una tenda d'art popular que actua de punt de trobada de moltes dones adinerades i progressistes.

Al 1931 comença a patir una greu malaltia. Marxen al 1936 cap a Washington i d'allí a Cuba on ella no vol estar. Escriu un diari en anglès que durarà vint anys. Per primer cop tenen precarietat econòmica tot i viure a l'hotel. Participa al Lyceum Club de L'Habana. Treballa com a secretària, correctora, transcriptora i traductora del seu marit. Marxen el 1939 a Estats Units fins a 1950, on treballa com a professora de Literatura a la Universitat de Maryland mentre el marit entra en estats depressius, sense treball ni ingressos econòmics.

Mor el 1956 a conseqüència d'una operació del 1951 a Puerto Rico, on havien marxat perquè el seu marit es revifés.

Obra:

(1903) Articles a St. Nicholas Illustrated Magazine for Boys and Girls.
(1904) When Grandmother went to Scholl.
(1916) Diario de Bodas.
(1991) Diario I. Cuba (1937-1939). Traducció, introducció i notes de Gabriela Palau de Nemes. Madrid: Alianza 3.
(1995) Diario 2. Estados Unidos (1939-1950). Traducció, intro. i notes de Gabriela Palau de Nemes. Madrid: Alianza 3.

Fonts orals:
Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
Fonts iconogràfiques:

Font: http://cvc.cervantes.es/img/jrj/zenobi_aadulta_233.jpg [Consulta: 27/02/2010].

Fonts bibliogràfiques:

Baroja y Nessi, Carmen (1998). Recuerdos de una mujer de la generación del 98. Barcelona: Tusquets.

Vinculada a les corrents
(culturals i/o de pensament):
  • Feminisme
Vinculada a les entitats:
  • Lyceum Club de Madrid
  • Lyceum Club de La Havana (Cuba)
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Dolors Marin Silvestre
Darrera modificació:2010-09-29 17:47:51