Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Maria del Carme Ponsati Capdevila

Identificació:Nedadora
Data de naixement:setembre de 1923
Data de defunció:2001
Nascuda a:Barcelona
Barcelonès
Lloc de defunció:Barcelona
Barcelonès
Llocs de vinculació:
Condició Socio-Econòmica:
  • Activitat_Lliberal
    esportista
Condició Jurídico Etnica:
  • Casada
Biografia:

Maria del Carme Ponsati va iniciar-se en l’esport de la natació seguint els passos del seu oncle i gran esportista Nemesi Ponsati, qui també va dedicar tota la seva vida a l’esport i, d’una manera específica, a l’atletisme i a la natació.

Amb 11 anys al 1934, participa, per primera vegada, al Campionat de Catalunya que se celebra a Sabadell i manté llicència federativa durant quinze anys. En aquesta època es proclama campiona infantil de Catalunya. Forma part durant deu anys de la selecció de la Federació Catalana de Natació. Durant aquesta època i, per quatre anys consecutius, és campiona d’Espanya de Relleus 4x100 metres lliures, fent equip amb les germanes Soriano i amb Maria Bernet.

Maria del Carme va ser la primera dona que va travessar el llac de Banyoles (1946). També és la primera àrbitre de natació femenina de Catalunya.

Durant quatre anys, és la delegada de l’equip femení d’Espanya, nomenada pel llegendari president de la Federació, el senyor Picornell. Acompanya l’equip estatal a Londres, París, Leipzic, Zuric, Oslo, Roma (torneig 5 nacions), Sant Remo (Torneig 5 nacions), Tel-Aviv (Jocs del Mediterrani), i Tunísia (Jocs del Mediterrani). Carme Ponsati, amb la seva trajectòria, formarà part de la història de la natació catalana. L’any 1946, es casa amb Rudy Sculz, nedador, àrbitre internacional i entrenador. La seva filla Greten seguirà l’afició de la mare, i serà també campiona de Catalunya de Relleus 4x100 i en modalitat papallona. Actualment, Greten és la secretària de la Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques. El seu fill Rudy també és campió de papallona, jugador de waterpolo i actualment practicant d’activitats subaquàtiques.

Maria del Carme Ponsati va ser professora de natació de les escoles Garbí i Pere Vergés des que van ser fundades. Per aquestes escoles han passat molts nedadors però també han sortit molt bons nedadors, entre els quals, els Bertrant i Fité que van representar Espanya als Jocs Olímpics de Moscou.

Maria del Carme Ponsati va ser guardonada amb les ensenyes d’honor dels 25 i 50 anys del Club Natació Barcelona i les plaques de bronze i de plata de la Federació Catalana, pels seus més de vint-i-cinc anys d’àrbitre i la seva constant trajectòria esportiva.  

Obra:
Fonts orals:

Forjadors de la història esportiva de Catalunya (1987). Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de la Presidència. Secretaria General de l’Esport. vol. 1. 

Martín, M. (2006). «Esportistes». En: Godayol, Pilar (coord.). Catalanes Rellevants. Vic: Eumo, p. 115-132.

 

 

Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
Fonts iconogràfiques:
Fonts bibliogràfiques:
Vinculada a les entitats:
  • Federació Catalana de Natació
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Marta Prat Freixa
Darrera modificació:2010-10-04 20:36:17