Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Rafela Puigcercós Roma (Na Roma)

Identificació:Fetillera, condemnada per bruixa
Data de naixement:1540 (circa)
Data de defunció:1620
Relacions familiars:Casada en primeres núpcies amb Joan Bartomeu Roma i, en segones, amb Janot Puigcercós. Almenys era mare d'un fill, Francesc Roma.
Nascuda a:
Lloc de defunció:Sant Feliu Sasserra
Bages
Llocs de vinculació:
Condició Socio-Econòmica:
  • Camperola
  • Activitat_Lliberal
    fetillera
Condició Jurídico Etnica:
  • Vídua
Biografia:

Va ser una de les moltes dones acusades de bruixeria al primer quart del segle XVII, concretament entre 1618-1622, moment de màxima efervescència de la persecució. La delicada situació econòmica i social per la qual passava Catalunya necessitava un boc expiatori que expliqués la pertinaç sequera, els aiguats descontrolats, les desastrosses collites o les malaties encomanadisses. El col·lectiu sobre el qual va recaure la culpabilitat era el de les dones grans, generalment vídues, amb algun defecte físic i fetilleres. 

 

Rafaela Puigcercós fou una dona hàbil i capacitada per fer beuratges i guarir malalties amb remeis casolans i, com moltes altres fetilleres i remeieres, va patir l’acció del tribunals civils encarregats de portar a terme la cacera de bruixes i els judicis. Tenia uns 60 anys quan va ser detinguda a Sant Agustí del Lluçanès i processada, sota l’acusació de bruixa, al mateix temps que Joana Pons (Joana la Negra),  Àngela Vilafreser (La Vigatana) i Joana Mateus. Els càrrecs que se'ls imputaven en aquest casos eren sempre els mateixos: matar infants, produir golls, fer malbé les collites, provocar pedregades, matar el bestiar, tenir relacions amb el dimoni... Va ser torturada a Sant Feliu de Sasserra, en una propietat del lloctinent de la vegueria del Lluçanès, Joan Mas.

 

Se l'acusà de participar en una de les assemblees diabòliques que es van fer a la Roca de la Pinya;  fou condemnada a la forca i penjada al setembre de 1620 al Serrat de les Forques.

Obra:
Fonts orals:
Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
Fonts iconogràfiques:
Fonts bibliogràfiques:

Julio, Teresa (en premsa). "Fetilleres i bruixes". En: Sanmartí, Carme; Sanmartí, Montserrat (eds.). Catalanes del IX al XIX. Vic: Eumo.

Orriols Monset, Lluís (1994). Les bruixes segrestades. Barcelona: Rafael Dalmau.

Pladevall, Antoni (1974). Persecució de bruixes a les comarques de Vic a principis del segle XVII. Barcelona: Els comtes de la Vall de Marlès.

Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Teresa Julio Giménez
Darrera modificació:2010-09-22 18:14:20