Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Emilia Carles Tolrà (Viuda Tolrà)

Identificació:Empresària, benefactora
Data de naixement:octubre de 1848
Data de defunció:març de 1915
Relacions familiars:Filla gran de Tomàs Carles i de Margarida Tolrà i Avellà.
Nascuda a:Cabrils
Maresme
Lloc de defunció:Cabrils
Maresme
Llocs de vinculació:Castellar del Vallès
Cabrils
Condició Socio-Econòmica:
 • Burgesa
  empresària
 • Noble
  marquesa
Condició Jurídico Etnica:
 • Casada
 • Vídua
Biografia:

Quan era una adolescent, va anar a viure a Castellar del Vallès, a casa dels seus oncles Josep Tolrà i Antònia Prims, que van buscar la companyia dels nebots després de la mort dels seus fills. El seu oncle, malgrat ser metge de professió, havia entrat en el negoci de la indústria tèxtil i havia fundat la Casa Tolrà, fàbrica en la qual treballaven molts habitants de la població i que ràpidament va experimentar un gran creixement i li va proporcionar una extensa fortuna. Va ser alcalde de la vila. L’any 1852 construí la casa Tolrà, coneguda com el Palau, que es convertí en la seva residència.

Després de la mort de la seva esposa el 1878, Josep Tolrà, en quedar sol amb la seva neboda s’hi casà, poc temps abans de morir ell. Aleshores, Emília passà a ser propietària i administradora d’un gran patrimoni. Decidí confiar la direcció de la fàbrica Vídua de Josep Tolrà al seu nebot Emili Carles i Amat, que va passar a actuar de gerent de l’empresa, mantenint les directrius del seu predecessor. Emília, resolta la direcció de l’empresa, amb l’assessorament del sacerdot Joaquim Pujol i Rosés va dedicar-se plenament a obres religioses i de beneficència.

Va impulsar la construcció de l’església parroquial de Castellar del Vallès, consagrada pel bisbe Català l’any 1892. Immediatament després, es col·locà la primera pedra d’unes escoles públiques, obra de l’arquitecte Emili Sala i Cortès, que acabades el 1895, van ser anomenades Patronat Tolrà. En aquest mateix període, va adquirir uns terrenys per construir-hi el col·legi i l’església de les Escoles Pies i deu anys més tard es creà el Patronat de les Escoles Pies de Castellar. Va sufragar la construcció d’uns rentadors públics (1897); va crear una caixa especial de Retiros y Pensiones (1898) amb una dotació de 100.000 pessetes per als obrers de l’empresa i creà diverses fundacions per garantir el pagament de l’organista, per a la conservació de l’església i pel manteniment del culte.

L’ajuntament, per manifestar el seu agraïment, la nomenà l’any 1895, amb el suport d’un gran nombre dels habitants de la població, Filla Adoptiva de Castellar. L’any següent, a petició dels vilatans dirigits pels sacerdots que els feia costat, el consistori va sol·licitar a la reina regent Maria Cristina, la concessió del marquesat de Sant Esteve de Castellar, atorgat en reconeixement reial als beneficis dispensats a aquesta població, per a ella i els seus successors legítims.

Malgrat que tenia la seva residència habitual a Castellar passava temporades a Barcelona i Cabrils. En la seva vila natal, va fundar les escoles que porten el seu nom, i va finançar la construcció de la capella del santíssim de la parròquia. Emília Carles també va ser protectora de El Correo Catalán i de la revista La Hormiga de Oro. L’any 1915 la premsa va recollí la notícia de la seva mort, destacant la seva generositat i el seu compromís amb la beneficència, la moralitat i la cultura.

Obra:


Fonts orals:
Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
Fonts iconogràfiques:
Fonts bibliogràfiques:

Navas i Ortiz, Manuel; M.Teresa Esteve I Soley (2003). Marquesat de Sant Esteve de Castellar. Revista Plaça Vella, núm. 48. Publicació de Castellar del Vallès.

 

Sanmarti, Carme; Sanmarti, Montserrat (en premsa). "Burgeses". En: Sanmartí, Carme; Sanmartí, Montserrat (eds.). Catalanes del IX al XIX. Vic: Eumo.

Vinculada a les entitats:
 • Fàbrica Vídua de Josep Tolrà (Castellar del Vallès)
 • Patronat Tolrà
 • Patronat de les Escoles Pies de Castellar del Vallès
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Carme Sanmarti Roset
Darrera modificació:2010-09-30 12:21:02