Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Carolina Montagne Roux

Identificació:Modista
Data de naixement:1858
Data de defunció:1925 (circa)
Relacions familiars:Germana de Marie Berthe (Maria) Montagne, modista. Filla de Charles Montagne, lutier de professió, i d’Anne Roux, modista.
Nascuda a:França
Lloc de defunció:Barcelona
Llocs de vinculació:Barcelona
Condició Socio-Econòmica:
  • Activitat_Lliberal
    empresària
  • Artesana_Artista
    modista
Condició Jurídico Etnica:
  • Soltera
Biografia:

Tota la família Montagne, formada pel pare, la mare i dues nenes,  es va traslladar a Barcelona procedent de París l’any 1859. Tant Carolina com la seva germana Maria eren molt petites quan  es van instal·lar a la ciutat comtal.

La fundadora de la casa Montagne va ser Maria, que es casà amb Ricard Valentí i Jover el 1877.  A la dècada dels vuitanta les dues germanes ja treballaven de modistes, ofici que havien après de  seva mare i que van compartir al llarg de les seves vides.  El 1884 Carolina tenia un pròsper taller al carrer Santa Anna, fet que va impulsar la seva germana Maria a entrar en contacte amb la parisenca Jeanne Lanvin, que vingué a Barcelona com a garnisseuse de moda. Ben aviat les dues modistes van gaudir del reconeixement de l’elit de la societat catalana, especialment Carolina, a qui se li reconeixia la gran qualitat dels seus dissenys. Entre 1880 i 1915 esdevingué una de les modistes més destacades de Barcelona, especialment durant la dècada de 1890.

D’aquesta modista es conserven alguns vestits i cinc cossos sense faldilla. Entre altres, un vestit de tarda de llana de color bordeus dissenyat per a Anna Vidal de Rocamora, format per cos i faldilla amb aplicacions de vellut i llustrins negres, i també un vestit de núvia d’una sola peça  per a la senyora Salas. És de crepè de seda color ivori, amb línia princesa, coll ajustat i mànigues bufades a la part superior i ajustades al puny. La faldilla arrossega per davant i té cua a la part posterior, presenta ornaments a les mànigues i aplicacions de punta de seda del mateix color que el vestit. Algunes d’aquestes peces, que duen l’etiqueta «Carolina Montagne- Barcelona» procedeixen de la col·lecció Manuel Rocamora conservada al Museu de la Indumentària de Barcelona.

Carolina durant anys va tenir el taller al Portal de l’Àngel i més tard, el 1909,  es traslladà a la Rambla de Catalunya-Provença, on  continuà treballant fins el 1924 amb la seva neboda Dolors Valentí.

Obra:
Fonts orals:

Carbonell Basté, Sílvia (2002). Josep Casamartina Parassols. Les fàbriques i els somnis. Modernisme tèxtil a Catalunya. Terrassa: Centre Documentació i Tèxtil.


Martín i Ros, Rosa M., Hèlios Rubio (2004). «Carolina i Maria Montagne. Pioneres de l’alta costura a Catalunya».  En: L’Avenç, núm. 295, (nov. 2004) p. 22-40.


Martín i Ros,  Rosa M. (1997). «Indumentària ». En:  Arts de Catalunya. Disseny. Vestit. Moneda i medalles. Barcelona: Edicions l’Isard, p. 146-246.


Sanmarti, Carme (en premsa). «Brodadores i puntaires». En: Sanmartí, Carme; Sanmartí, Montserrat (eds.). Catalanes del IX al XIX. Vic: Eumo
Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
Fonts iconogràfiques:
Fonts bibliogràfiques:
Vinculada a les corrents
(culturals i/o de pensament):
  • Modernisme
Vinculada a les entitats:
  • Casa Montagne
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Carme Sanmarti Roset
Darrera modificació:2010-10-04 18:24:21