Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Dolors Piera Llobera

Identificació:Mestra, sindicalista, exiliada
Data de naixement:juliol de 1910
Data de defunció:juliol de 1999
Relacions familiars:Filla d'Antoni Piera, mestre progressista.
Nascuda a:Puigverd de Agramunt
Urgell
Lloc de defunció:(Santiago de Xile)
Xile
Llocs de vinculació:Lleida
Barcelona, Vilafranca del Penedès
París, Santiago de Xile
Condició Socio-Econòmica:
  Condició Jurídico Etnica:
  • Casada
  • Amistançada
  Biografia:

  El seu pare li va transmetre la passió per la pedagogia. Va estudiar magisteri a l'Escola Normal de Lleida, entre els anys 1924 al 1928 on en plena Dictadura del general Primo de Rivera hi havia un grup de mestres renovadors i introductors del mètode Montessori. Molts d'ells van ser desterrats o se'ls va obrir un expedient, com al mateix pare de Dolors. Malgrat el clima polític advers, Dolors i el seu pare van assistir a les activitats organitzades a l' Ateneu Lleidatà i van formar part dels fundadors del grup Batec, defensor de l'escola laica i única i introductor del mètode pedagògic de Célestin Freinet.

  Dolors va exercir de mestra en diverses poblacions catalanes i després de traslladar-se a Barcelona va guanyar una plaça a l'escola pública el 1931. S'afilià a la FETE -UGT(Federació Espanyola de Treballadors de l'Ensenyança) i a partir de 1934 va pendre possessió de la plaça definitiva de mestra a Vilafranca del Penedès. El mateix any es casà civilment amb el mestre Ramón Costa-Jou, també difusor del projecte freinetià i ambdós van ser els principals animadors de la revista Colaboración, que tenia la redacció al seu domicili. Durant el Bienni negre Dolors va ser denunciada, però la sanció quedà limitada a una amonestació administrativa.

  El 1935 passà a ocupar la Secretaria General de la FETE a Barcelona, representà Catalunya al Congrés Estatal dels sindicats de mestres celebrat a Madrid el 1936 i fou la redactora, juntament amb el seu marit, de l'organ del sindicat L'Escola Proletària.

  Al 1936 ocupà la secretaria del Front d'Esquerres a Vilafranca i al juliol del mateix any ingressà al PSUC, on passà a formar part del Comité Central i on milità fins els anys quaranta, que en fou expulsada. Es traslladà a Barcelona on conegué Pere Aznar qui serà el seu company la resta de la seva vida i s'apropà al moviment feminista. El 1937 participà en l'organització del Congrés de la Dona i en la creació de la Unió de Dones de Catalunya, de la que va ser elegida secretària general. Havia deixat la seva tasca de mestra innovadora i sindicalista per passar a ocupar altes responsabilitats en la direcció política. El 1938 va ser nomenada consellera-regidora pel PSUC, càrrec que ocupà fins l'ocupació de la ciutat per les tropes franquistes el gener del 1939.

  Amb la derrota de la República, es va exiliar a París, on treballà a l'Oficina Internacional per la Infància i passà 4 mesos a la presó, detinguda pels nazis. Quan sortí, viatjà primer a la República Dominicana i finalment a Xile, on arribà el març de 1940. Allà, retrobà Pere Aznar i neixeren els seus fills. Treballà novament de mestra, i fousotsdirectora de l'Escola Bialik i directora del Col·legi Andersen fins l'any 1970. Continuà la seva militància feminista activa organitzant el Congreso de Mujeres de Santiago i també fou una de les dinamitzadores del Centre Català.

  Visità Barcelona el 1977, on participà a la manifestació de l'Onze de setembre.

  Morí a Santiago de Xile, on reposen les seves restes.

  Obra:
  Fonts orals:
  Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
  Fonts iconogràfiques:

  Font: http://www.jerc.cat/dones/actualitat/dolors_piera_i_llobera (Consulta: 24/02/2010].


   

  Fonts bibliogràfiques:

  Cañellas, Cèlia; Toran, Rosa (2003). Dolors Piera, mestra, política i exiliada. Barcelona: Publicacions de la Abadia de Montserrat i Institut d'Educació de l'Ajuntament de Barcelona.


  Dolors Piera i Llobera, a Wikipedia: <http://www.ca.wikipedia.org/wiki/Dolors_Piera_i_LLobera>.[Consulta :30/08/2009].


  Dolors Piera i Llobera, a Wapedia: <http://wapedia.mobi/ca/Dolors_Piera_i_Llobera>. [Consulta: 30/08/2009].


  <http://www.jerc.cat/dones/actualitat/dolors_piera_i_llobera>. [Consulta:30/08/2009].


   

  Vinculada a les corrents
  (culturals i/o de pensament):
  • Socialisme
  • Pedagogia freinetista
  • Feminisme
  Vinculada a les entitats:
  • Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC)
  • Unió de Dones de Catalunya (UDC)
  • Federació Espanyola de Treballadors de l'Ensenyament (FETE-UGT)
  Arxius adjunts:
  Autor de la fitxa:Josefina Ferrando Miralles
  Darrera modificació:2010-09-21 21:09:13