Diccionari biogrÓfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogrÓfica:

Maria Novell Picˇ

Identificaciˇ:Escriptora, professora, bibliotecÓria
Data de naixement:marš de 1914
Data de defunciˇ:febrer de 1969
Nascuda a:Figueres
Alt EmpordÓ
Espanya
Lloc de defunciˇ:Barcelona
BarcelonŔs
Espanya
Llocs de vinculaciˇ:Barcelona
Condiciˇ Socio-Econ˛mica:
 • Activitat_Lliberal
  mestra
 • Activitat_Lliberal
  escriptora
Condiciˇ JurÝdico Etnica:
  Biografia:

  Nascuda a Figueres, filla de LluÝs Novell Vidal, dedicat al comerš, natural de Portbou i Maria Picˇ de Barcelona, es traslladÓ de ben jove amb la seva famÝlia a viure a Barcelona. Al 1932 ingressÓ a l'Escola de BibliotecÓries on al 1935 es graduÓ amb la tesina CatÓleg de les publicacions peri˛diques que sobre pedagogia i filosofia hi ha a les biblioteques de Barcelona. Aquell mateix any fou designada pel Claustre de l'Escola perquŔ representÚs el centre en totes les sessions del Segon CongrÚs Internacional de Biblioteques i Bibliografia, organitzat per la Federaciˇ Internacional d'Associacions de Bibliotecaris (IFLA), que va tenir lloc a Madrid i a Barcelona. A partir de l'abril de 1936 treballÓ de bibliotecÓria a la Universitat de Barcelona, aleshores Universitat Aut˛noma. SimultÓniament, estudiÓ la carrera de Filosofia i Lletres de la qual es llicenciÓ l'any 1941. Professionalment es dedicÓ sobretot a l'ensenyament i treballÓ fent classes de filosofia, d'hist˛ria i de literatura a l'AcadŔmia PÚrez Iborra des del any 1947 fins a la seva mort. Amb data de 1947 publicÓ en castellÓ una obra de divulgaciˇ sobre el fil˛sof George Berkeley.

  Tot i que molt d'hora (als anys 1926-28) havia publicat en algunes revistes locals i infantils, la seva dedicaciˇ literÓria s'iniciÓ de manera regular i tardana a la revista Cavall fort, a partir de l'any 1964, amb una sŔrie de narracions de la hist˛ria de Catalunya protagonitzades per gent humil i senzilla que vivien les conseqŘŔncies que per a ells tenien els fets de cada Ŕpoca. Per causa de la seva desapariciˇ prematura les narracions no arriben a abrašar tota la hist˛ria de Catalunya, com ella sĺhavia proposat, i finalitzen al segle XVIII.

  El 1966 guanyÓ el premi Folch i Torres de literatura per a nois i noies amb la novelĚla  Les presoneres de Tabriz (1967), novelĚla d'aventures ambientada en les expedicions dels almogÓvers a orient. PublicÓ tambÚ dues peces teatrals a la colĚlecciˇ Fem teatre: Les orenetes (1967) i Perot joglar (1968). Morta de manera sobtada als 55 anys, part de la seva obra fou publicada p˛stumament: la biografia Jaume el Conqueridor (1973), el text dramÓtic Tres vegades era un rei (1975) i Viatge per la hist˛ria de Catalunya (1975), la seva obra mÚs coneguda i difosa, on es recullen la trentena de colĚlaboracions que va fer a la revista Cavall fort ilĚlustrades per Fina RifÓ.

  Obra:

  Obra per adults:

  Berkeley. Barcelona: Seix Barral, 1947 (Grandes filˇsofos).


  Obra per a infants:

  Les orenetes. Il. Maria Dolz. Barcelona: Taber, 1967 (Fem teatre).

  Perot Joglar. Il. Helena CortÚs. Barcelona:TÓber, 1968 (Fem teatre).

  Les presoneres de Tabriz. Il. LluciÓ Navarro.Barcelona: La Galera, 1967.

  Jaume el Conqueridor. Il. de Josep Granyer.Barcelona: Proa 1973.

  Tres vegades era un rei... Il. Xita Camps. Barcelona: La Galera, 1975 (Teatre joc dĺequip, 14).

  Viatge per la hist˛ria de Catalunya.Il. Fina RifÓ. Barcelona: La Galera, 1975.

  Fonts orals:
  Conversa mantinguda amb Gabriel Casas PÚrez-Iborra, que fou alumne de Maria Novell entre l'any 1947-1955 en les Escoles PÚrez Iborra (30/10/2009)
  Fonts documentals, librÓries i arxivÝstiques:
  Fonts iconogrÓfiques:

   

   

   

   

  Maria Novell. (Arxiu personal de Joaquim Carbˇ). Font: http://www.ub.es/bid/10dones.htm [Consulta:23/02/2010].

  Fonts bibliogrÓfiques:Estivill, Assumpciˇ; Pons, Amadeu; Ma˝Ó, Teresa (2003). źDones bibliotecÓries╗. BiD: textos universitaris de biblioteconomia i documentaciˇ, n˙m. 10.
  [Consulta: 06/02/2010].

  Padrosa Gorgot, InÚs (2009). Diccionari biogrÓfic de l'Alt EmpordÓ. Girona: Diputaciˇ de Girona.
  Vinculada a les entitats:
  • Escola Superior de BibliotecÓries
  Arxius adjunts:
  Autor de la fitxa:Teresa Ma˝Ó TerrÚ
  Darrera modificaciˇ:2010-10-04 19:14:15