Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Anna Antigó (Mare Anna Maria Antigó)

Identificació:Abadessa de Santa Clara de Perpinyà
Data de naixement:1606
Data de defunció:1676
Nascuda a:Perpinyà
El Rosselló
Lloc de defunció:Perpinyà
El Rosselló
Llocs de vinculació:El Rosselló
Condició Socio-Econòmica:
 • Religiosa
  abadessa
 • Religiosa
  monja
Condició Jurídico Etnica:
  Biografia:

  Caterina Antigó, filla d'un petit negociant perpinyanès, va ser batejada el 19 de gener de 1602 a la parròquia Sant Jaume d'aquesta vila. Entrà al convent santa Clara de Perpinyà el 1621, on va fer la seva professió religiosa després de l’any de noviciat sota el nom d'Anna Maria; uns anys més tard una de les seves germanes més joves s'uní a ella en aquest convent. Mare Anna Maria Antigó va viure més de 55 anys en religió.

  Les poques mencions que l'evoquen als arxius ens informen principalment sobre els càrrecs que va ocupar en aquesta comunitat religiosa, en particular com a vicària el 1639 o com a abadessa el 1645. Durant la primera meitat del segle XVII, la guerra causà estralls al regne de França i a la monarquia hispànica. El 1652, per ordre del governador Sagarra, vint monges, entre les quals Anna Maria Antigó, són exiliades al sud dels Pirineus, sospitoses de "sentiments antifrancesos". El 1659 se signa finalment la pau amb el Tractat dels Pirineus, i es posa fi a la guerra entre els reialmes de França i d’Espanya. Després de vuit anys d'exili en un convent de Barcelona, Lluís XIV indultà  la mare Antigó i les seues correligionàries el 25 de maig de 1660 i tornaren al seu convent, que a partir d'aquest moment va passar a dependre de la província franciscana sant Lluís de França.

  Durant l'exili de mare Antigó i de les seves companyes, la vida conventual de les clarisses de Perpinyà va anar perdent intensitat. En tornar, es proposà esmenar aquesta situació: juntament amb la germana Coronat i amb el suport d'altres quinze germanes, va demanar al Papa que el convent fos sostret a l'obediència franciscana i que passès a dependre de l'autoritat de la diòcesi d'Elna. Un dels arguments avançats per les "reformadores" és que els confessors enviats per la província franciscana no rebien les confessions en català: probablement es tracta d'un pretext però té la seva importància en el context d’annexió i d’afrancesament de la província de Rosselló.

  Aquesta iniciativa va provocar una fractura dins el convent que no es resolgué fins el 1666, any en què un breu del Papa Alexandre VII va posar fi a aquest afer i va accedir a la petició de mare Antigó i de les seves seguidores. Després d’aquesta acció reformadora, altre cop mare Antigó és elegida al càrrec d'abadessa per tres anys. Després, torna a una vida conventual ordinària fins a la seua mort, el 28 de setembre de 1676, en olor de santedat. A partir d’aquest moment van començar a circular rumors sobre mare Antigó entre les quals es parlava d'accions miraculoses. De fet, el lloc triat per a la seva sepultura, un nínxol particular i no un panteó comú, mostra, davant la seva defunció, una devoció especial almenys al si de la comunitat. Dues vegades al segle XVIII, el cos de mare Antigó és desplaçat amb motiu de la realització d’obres en la capella. Cada vegada es constata l'estat de conservació excepcional del cos de la difunta,  fet que reforça la devoció portada a la monja que continua desenvolupant-se a mitjans del segle XIX, quan se li atribueixen guaricions miraculoses.

  Obra:
  Fonts orals:
  Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
  Fonts iconogràfiques:
  Retrat de la mare Antigó de començaments del s. XX. Font: http://ca.wikipedia.org/wiki/Anna_Maria_Antig%C3%B3 [Consulta: 27/02/2010].
  Fonts bibliogràfiques:Conseil Genéral des Pirenées Orientales (2009). Deux ou trois choses que je sais d'elles. Portraits de femmes en Roussillon. Perpignan: Archives Départamentales.
  Vinculada a les entitats:
  • Orde de Santa Clara (OSC)
  Arxius adjunts:
  Autor de la fitxa:Elena Cantarell Barella
  Darrera modificació:2010-09-28 17:33:49