Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Lucie Justafré (Lucette Pla-Justafré )

Identificació:Mestra, política
Data de naixement:1913
Data de defunció:2000
Nascuda a:Ceret
Lloc de defunció:Illa
Conflent
Llocs de vinculació:El Rosselló
Condició Socio-Econòmica:
 • Activitat_Lliberal
  mestra
Condició Jurídico Etnica:
  Biografia:

  Lucie Justafré, anomenada Lucette, va néixer el 1913 a Ceret a la família d’un cafeter.

  Després d’estudis brillants, Lucette Justafré entrà a l’escola normal de dones de Perpinyà l’any 1930. Allí va conèixer Justin Carrière amb qui va contraure matrimoni a l’agost de 1933; el matrimoni, però, va fracassar i es van divorciar al juny de 1937. Durant els seus estudis a l’escola normal, fa les seves primeres intervencions com a militant en una agrupació estudiantil. Més tard, participà activament a les grans manifestacions del Front Popular. Després del seu divorci va ser nomenada mestra al Pertús a la frontera de l'estat espanyol, situació que li va permetre ser un testimoni privilegiat de l’èxode de la població espanyola entre el gener i el febrer de 1939.

  Davant de l’afluència de refugiats que va deixar l'administració francesa totalment desbordada, Lucette Justafré s’organitzà. Juntament amb un altre mestre, acull nens refugiats en la seva escola i fins i tot al seu pis. Va obtenir del prefecte dels Pirineus Orientals permís per poder entrar als camps de refugiats per portar vitualles als espanyols. El zel que mostrà en aquest període no va ser del grat del govern de Vichy: al setembre de 1940, la traslladaven d’ofici a un poble del Conflent, Fillols. Sota l’Ocupació, va ser clarament identificada com a militant sindicalista amb "opinions extremes".

  Lucette Justafré va participar en accions de la Resistència i, a partir de l’any 1942, serveix d’enllaç i d’informadora a la xarxa Gallia-Kasanga. Paral·lelament, contribueix a abastir els maquis o a ocultar persones perseguides pel nazisme entre elles molts jueus. En cap moment, però, les seves activitats clandestines van pertorbar la seva feina de mestra que va exercir a partir de 1942 a Illa, on acabarà la seva carrera com a directora d'escola.

  Al final de 1944, Lucette Justafré s’adhereix al Partit comunista. La seva acció com a resistent troba continuïtat en la pertinença al comitè de depuració de l'administració i de l'educació. L’any 1945, és elegida com a membre del Consell nacional del sindicat de mestres i, al moment de l’aliberament, és nomenada d'ofici per al Consell municipal d’Illa i elegida el 1947 quan s’organitzen eleccions municipals. El 1959, esdevé la primera tinent d'alcalde del municipi i continuà sent-ho després de les eleccions municipals del 1965. El 1977 va ser elegida alcaldessa; va ser la primera dona que entrà al Consell General dels Pirineus Orientals.

  La derrota de les eleccions cantonals de 1982 posà fi a la seva carrera política, i els problemes de salut que van seguir-la tota la vida s'accentuen fins a la seua mort, l’1 d’abril del 2000.

  Obra:
  Fonts orals:
  Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
  Fonts iconogràfiques:
  Font: http://pagesperso-orange.fr/mairie.valmanya/casso.htm [Consulta: 23/02/20110].
  Fonts bibliogràfiques:Conseil Genéral des Pirenées Orientales (2009).  Deux ou trois choses que je sais d'elles. Portraits de femmes en Roussillon. Perpinyà: Archives Départamentales.
  Vinculada a les corrents
  (culturals i/o de pensament):
  • Socialisme
  Vinculada a les entitats:
  • Partit Comunista Francès (PCF)
  Arxius adjunts:
  Autor de la fitxa:Elena Cantarell Barella
  Darrera modificació:2010-10-02 20:45:16