Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Pilar Montaner Maturana

Identificació:Pintora
Data de naixement:abril de 1876
Data de defunció:setembre de 1961
Relacions familiars:Juan Sureda Bimet, espòs.
Nascuda a:Palma
Palma
Lloc de defunció:Valldemossa
Serra de Tramuntana
Llocs de vinculació:Mallorca
Madrid
Condició Socio-Econòmica:
  • Artesana_Artista
    pintora
Condició Jurídico Etnica:
  • Casada
  • Vídua
Biografia:

Pilar Montaner Maturana va néixer dins d'una família noble. Filla d'un marí de guerra i òrfena de mare, als catorze anys es traslladà a viure a Madrid, on assistí a classes de dibuix amb Emilio Ordóñez.

Als divuit anys tornà a Palma i es casà amb el mecenes Joan Sureda i Bimet, qui l'ajudà a entrar en l'ambient artístic i cultural del segle XIX, i que afavorí el perfeccionament dels seus estudis, doncs viatjaren per tot Europa i pogué estudiar als millors museus l'obra dels grans pintors.

Ella i el seu marit tendrien catorze fills. Vivien entre Palma i Valldemossa i van rebre a casa seva nombrosos intel·lectuals de l'època, com ara Miguel de Unamuno, Miquel Costa i Llobera, Rubén Darío (els quals, a més, va pintar).

Ni el matrimoni ni la maternitat li impediren formar-se en el camp de les belles arts i viatjar arreu d'Europa. Fou alumna d'Antoni Ribas i Ricard Anckermann. Entre 1902 i 1904 feu una estada a Madrid on rebé classes del pintor Joaquim Sorolla. El 1906 viatjà a Madrid acompanyada del pintor Antoni Gelabert, amb qui va mantenir una significativa relació artística. També a Madrid va assistir a les classes de la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando.

El 1910, quan es constitueix l'Associació d'Artistes Pintors, ella en seria l'única dona fundadora. Aquesta entitat acabaria per fusionar-se amb el Cercle de Belles Arts de Mallorca. El mateix any presentà la seva primera exposició individual a Palma.

Prengué part en diverses exposicions individuals i col·lectives, tant a Mallorca, Espanya i l'estranger.

Fou guardonada a Barcelona (1911), Madrid (1906, menció honorífica a l'Exposició Nacional de Belles Arts i 1918), Marsella (1907, medalla a l'Exposició Internacional de les Arts de la Dona) i a Palma (1957). Paral·lelament a aquests èxits fou reconeguda per la crítica.

Temàticament la seva obra fou variada, però es dedicà bàsicament al retrat, al paisatge i a composicions de figures.

Durant els anys vint, la situació econòmica familiar empitjorà. També emmalaltiren i moriren alguns dels seus fills. Això marcaria la seva vida i la seva carrera artística. Sobreviuria al seu marit, però res l'apartà de les arts, i continuà escrivint algunes notes biogràfiques (encara inèdites) i pintant fins gairebé el darrer dia de la seva vida.

Morí a Valldemossa als vuitanta-cinc anys.

Obra:
Fonts orals:

Peñarrubia Marquès, Isabel (2006). Pilar Montaner i Maturana: Palma (1876-1961). Palma: Ajuntament de Palma.

Pascual, Aina; Llabrés, Jaume (coord.) (1999). Dones i Èpoques. Aproximació històrica al món de la dona a les Illes Balears. Palma: Olañeta.

Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
Fonts iconogràfiques:
Fonts bibliogràfiques:
Vinculada a les corrents
(culturals i/o de pensament):
  • Modernisme
Vinculada a les entitats:
  • Associació d'Artistes Pintors
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Catalina Escarrer Bauzá
Darrera modificació:2010-09-19 18:17:50