Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Aina Maria Boutroux Enne (Madame Ferrà, Aina Boutroux de Ferrà)

Identificació:Promotora i protectora de les arts
Data de naixement:agost de 1895
Data de defunció:octubre de 1986
Nascuda a:França
Lloc de defunció:Valldemossa
Llocs de vinculació:París
Valldemossa
Condició Socio-Econòmica:
  • Burgesa
Condició Jurídico Etnica:
  • Casada
Biografia:

Nascuda a París l‘any 1895 i a una família de burgesos. El seus pares, Jacques–Marie Boutroux i Marie-Anne Caumartin, es van separar a causa d’unes crisis nervioses que patia la seva mare i que feien que la vida en família fos un infern. El 1899, quan tenia 4 anys, es va traslladar amb el seu pare a Mallorca on van residir a Son Llull. Va estudiar piano des de ben joveneta i assistí a l’escola de la Vileta.

A l’adolescència, va viatjar per Itàlia i França, el seu país de procedència, la cultura del qual va rebre des de petita, ja que el seu pare va procurar que fos així. Ja en aquesta època de la seva vida reflectia la passió per l’art, la música i la botànica.

A causa de la mort del seu pare, a l’edat de 20 anys va haver de tornar a París per viure amb la seva mare. Dos anys més tard, es casà a Girona amb Bartomeu Ferrà, intel·lectual de l’època molt vinculat al món de l’art. Es traslladaren a Mallorca on van viure a una cel·la de la Cartoixa de Valldemossa. Un anys després del seu matrimoni, va néixer la seva filla Margalida.

Durant aquests anys a la Cartoixa, es van establir moltes relacions entre personatges intel·lectuals importants de la cultura. Aina Maria és quan coneix a Aurore Sand. Gràcies a la seva col·laboració, Aina Maria crea un museu dedicat a Chopin i George Sand. Aquest museu gaudí de gran prestigi i anys més tard va ser centre de nombroses activitats culturals.

El 1986 mor als 91 anys després de rebre nombrosos homenatges per la seva labor de promoció de la cultura.

Obra:Historia documental de la Cartoixa de Valldemossa.
Fonts orals:
Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
Fonts iconogràfiques:
Fonts bibliogràfiques:

Exposició homenatge a Aina Maria Boutroux, fundadora de la cel·la F. Chopin-G. Sand (1995). Aina M. Boutroux. 100 anys País 1895-Valldemossa 1986.

Canut, M.L., Llabrés, J. Manresa, M.A., Masferrer, M., Pascual, A., Torres, M., Tur, C., Tur, F. (1999). Dones i Èpoques. Aproximació històrica al món de la dona a les Illes Balears. Palma de Mallorca: La Foradada.

Vinculada a les entitats:
  • Cartoixa de Valldemossa
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Araceli López-Tello Fernández
Darrera modificació:2010-09-29 17:28:15