Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Coloma Abrines Vidal (Madò Coloma Solera)

Identificació:Cuinera
Data de naixement:desembre de 1887
Data de defunció:1987
Nascuda a:Campos
Migjorn
Lloc de defunció:(Mallorca)
Llocs de vinculació:
Condició Socio-Econòmica:
 • Artesana_Artista
  cuinera
Condició Jurídico Etnica:
  Biografia:

  Coloma Abrines Vidal nasqué en el si d'una família pagesa. Cuinera de professió i molt ben reconeguda, treballà a les cuines de moltes cases senyorials mallorquines, entre elles Raixa. És autora d'un dels llibres més venuts de cuina mallorquina tradicional.

  Passà a la història per l’èxit del seu receptari de cuina que publicà sense saber llegir ni escriure. Madò Coloma dictà les seves receptes a Madò Sabatera i del coneixement i l’experiència de la primera i la transcripció i traducció al castellà de la segona sortí Cocina selecta mallorquina, un receptari de cuina tradicional mallorquina que la impremta Roig de Campos publicà el 1961. Els milers d'exemplars de la primera edició s’exhauriren en pocs mesos i això ha dut a reeditar el receptari en nombroses ocasions i ha superat els cent mil exemplars venuts.

  Propera i accessible, féu escriure la seva adreça particular al pròleg de receptari on indicà que si algú tenia dificultats a l’hora de realitzar les tasques bàsiques de la cuina (desossar una gallina...), l’anessin a veure personalment i ella n’explicaria el procés.

  No és d’estranyar que el reconeixement popular de la cuinera li hagi merescut mostres d’afecte i de gratitud. Entre aquestes trobem  la que li féu l’Ajuntament del seu poble natal que posà el seu nom a l’escola de cuina de la localitat, (Escola de Cuina Municipal Madò Coloma), l’homenatge que li féu la Conselleria d’Educació i Cultura del Govern de les Illes Balears que li concedí a títol pòstum, l’Àngel de la Llonja o la que li féu l’Associació Societat de Costums de Campos, el 2006, quan construí la geganta de “Madò Coloma” amb el seu receptari a la mà.

  Obra:

  Abrines Vidal, C. (1961). Cocina selecta mallorquina. Mallorca: Impremta Roig.

  Fonts orals:
  Fonts documentals, libràries i arxivístiques:


  Fonts iconogràfiques:


  Font: http://peprossello.balearweb.net/get/foto_coloma_abrines_vidal_llibre.jpg [Consulta: 22/02/2010].

  Fonts bibliogràfiques:

  Gran Enciclopèdia de Mallorca (1991). Volum 1. Mallorca: Promomallorca Edicions.

  Arxius adjunts:
  Autor de la fitxa:Iraïs Seguí Palou
  Darrera modificació:2010-09-28 15:39:58