Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Maria Mut Mandilego

Identificació:Pedagoga
Data de naixement:s. xix
Data de defunció:1947
Nascuda a:Palma
Palma
Lloc de defunció:Palma
Palma
Llocs de vinculació:Madrid
Palma
Condició Socio-Econòmica:
 • Activitat_Lliberal
  pedagoga
 • Propietària
Condició Jurídico Etnica:
  Biografia:

  Maria Mut Mandilego nasqué a Palma. Estudià a la Institució Lliure d'Ensenyança de Madrid on fou alumna de Guillem Cifre de Colonya (fundador de la Institució Lliure d’Ensenyament de Pollença). Després de tornar a Palma fou mestra parvulista a l’Escola Mercantil, centre laic, liberal i progressista que considerava que dones i homes tenen els mateixos drets en relació a l’accés a l’ensenyament superior i que es fundà a Palma el 1880.

   

  El 1910, Manuel Salas i Sureda, company de Maria Mut quan aquesta estudiava a Madrid, fou un dels fundadors de l’Escola Catòlica Alemanya, un col·legi mixt que tingué, fins al 1914, una part del professorat alemany. Maria arribà a ser directora i més tard propietària d’aquesta escola.

   

  El 1926 li fou concedida la Medalla del Treball, en reconeixement a cinquanta anys de dedicació a l’ensenyament. Deu anys després del reconeixement, el 1936, l’Escola Catòlica Alemanya tancà les seves portes i Maria Mut abandonà definitivament la docència. Onze anys després de deixar la tasca docent, el 1947, morí a Palma.

   

  Les seves teories pedagògiques foren molt innovadores en la Mallorca de l’època, fet que, actualment, encara siguin vigents les mostres de reconeixement a la seva tasca. Un exemple n’és l’escoleta pública d’educació infantil de Palma que duu el nom de la pedagoga (EEI Maria Mut i Mandilego).

   

  Obra:
  Fonts orals:
  Fonts documentals, libràries i arxivístiques:

  Pascual, Aina; Llabrés, Jaume (1997) (coord.). Dones a les Illes: treball, esplai i ensenyament. (1895-1945). Palma: Impremta Politècnica.

  Pascual, Aina; Llabrés, Jaume (1999) (coord.). Dones i èpoques. Aproximació històrica al món de la dona a les Illes Balears. Palma: J. J. de Olañeta.

   

   

  Fonts iconogràfiques:
  Fonts bibliogràfiques:
  Vinculada a les corrents
  (culturals i/o de pensament):
  • Progressisme
  • Laïcisme
  • Liberalisme
  Vinculada a les entitats:
  • Escola Catòlica Alemanya (Palma)
  • Institució de Llliure Ensenyament (Madrid)
  • Escola Mercantil de Palma
  Arxius adjunts:
  Autor de la fitxa:Iraïs Seguí Palou
  Darrera modificació:2010-10-04 18:57:19