Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Joana Gamundí

Identificació:Mestra del jardí d'infància de la Institució Mallorquina d'Ensenyament
Data de naixement:s. xix
Data de defunció:s. xx
Nascuda a:Espanya
Lloc de defunció:
Llocs de vinculació:Palma
Condició Socio-Econòmica:
 • Activitat_Lliberal
  mestra
Condició Jurídico Etnica:
  Biografia:

  Joana Gamundí fou una ciutadana de Palma (ciutat de Mallorca) que passà a la història de l’educació mallorquina, donada la seva tasca com a docent en l’Escola Mallorquina d’Ensenyament.

   

  La trobam referenciada, sempre simplement amb el nom i el primer cognom i sense cap més dada biogràfica, entre les professores que el curs 1883-1884 s’incorporaren a la plantilla de professorat de l’Escola Mallorquina d’Ensenyament, per ocupar els nous llocs de feina que es crearen arran de la implantació d’una nova línia d’ensenyament, la del jardí d’infància o parvulari.

   

  L’Escola Mallorquina d’Ensenyament (primer Escuela Mercantil) propulsada per l’aleshores president de l’Ateneu Balear, polític i advocat Alexandre Rosselló, tingué una curta vida a la ciutat de Mallorca,  inaugurada el 1880 i tancada el 1887. No obstant això, durant els anys en què l’escola romangué oberta suposà un canvi de rumb en la pedagogia de l’època, una experiència docent basada en la que Guillem Cifre de Colonya fundà al seu poble natal, Pollença (Institució Lliure d'Ensenyament de Pollença).

   

  Joana Gamundí aparegué en el camí de l’escola quan es decidí, després de vàries ampliacions (primer curs de la Facultat de Dret, ensenyament primari i batxillerat) afegir-hi el parvulari creant així el primer Kindergarten de les Illes Balears. Joana Gamundí en fou mestra des dels seus inicis, el curs 1883-84.

  Obra:
  Fonts orals:
  Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
  Fonts iconogràfiques:
  Fonts bibliogràfiques:

  Colom, A. (1991). Assaig d'història de l'educació a la Mallorca contemporània. Palma: Impremta Politècnica.

  Colom, A. (2008). La institució mallorquina d'ensenyament. Mallorca: Documenta Balear.

  Colom, A.; Diaz, F. (1977). Educación y sociedad en la Mallorca contemporanea. La experiencia institucionista. Mallorca: Impresrapit

  Pascual, A.; Llabrés, J. (coord.) (1997). Dones a les Illes: treball, esplai i ensenyament (1895-1945). Palma: Impremta Politècnica.

  Peñarrubia, I. (2006) Entre la ploma i la tribuna. Els orígens del primer feminisme a Mallorca, 1869-1890. Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat.

  Vinculada a les corrents
  (culturals i/o de pensament):
  • Progressisme
  • Laïcisme
  Vinculada a les entitats:
  • Institució Mallorquina d'Ensenyament
  Arxius adjunts:
  Autor de la fitxa:Iraïs Seguí Palou
  Darrera modificació:2010-10-01 19:04:23