Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Emília Noya Casanovas

Identificació:Mestra, política
Data de naixement:1899
Data de defunció:desembre de 1987
Nascuda a:Palamós
Lloc de defunció:Castellterçol
Llocs de vinculació:Tarragona
Eivissa
Condició Socio-Econòmica:
 • Activitat_Lliberal
  mestra
 • Activitat_Lliberal
  política
Condició Jurídico Etnica:
  Biografia:

  Va néixer a Palamós l’any 1899, i estudià magisteri a Tarragona entre el 1915 i el 1919. Va ser una estudiant amb resultats molt brillants. A l’edat de 24 anys es trasllada a Eivissa per impartir classes. Dugué una tasca educativa molt activa. Obrí la seva primera escola situada a la plaça de la Constitució al barri de la Marina, però també va treballar a altres centres educatius com l’escola de nines de Dalt Vila o la seva escola d’al·lotes situada al passeig de Vara de Rey.

  Durant la seva vida com a mestra, va lluitar activament per crear el Col·legi de sa Graduada, i esdevingué una de les impulsores d’aquest centre que continua obert actualment.

  Al llarg de la seva vida, Emilia va desenvolupar altres activitats culturals i intel·lectuals, com per exemple la seva col·laboració en la premsa local durant els anys 1920 i 1930, on tractava i opinava sobre temes socials i del món de l’ensenyament.

  Però la seva tasca no acabava en el mon de l’ensenyament. El 1928, va ser elegida tinent de batle de l’Ajuntament de Vila i es consolidà la seva labor política dins l’àmbit de l’educació. Va ser en aquesta època, i gràcies al seu paper dins la política, quan va poder lluitar per una millora de les condicions educatives i entre altres coses per la contractació de més mestres per als centres educatius.  

  El 1930 va aconseguir un càrrec de política a l’Ajuntament de les Pitiüses: era la primera dona a aconseguir-ho. Des de llavors, va ser l’encarregada de l’escola pública de preparatòria per a al·lotes.

  Com a reconeixement de la seva vida dins el món educatiu, va ser guardonada amb diferents distincions com l’homenatge organitzat per l’Ajuntament d’Eivissa o el premi “Maestra distinguida” atorgat per la Direcció General d’Ensenyança Primària.

  El 1987 va morir a l’edat de 88 anys a Castellterçol (Barcelona).
  Obra:
  Fonts orals:
  Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
  Fonts iconogràfiques:
  Fonts bibliogràfiques:

  Canut, Maria Lluïsa; Llabrés, Jaume (1997) (coord.) Dones a les Illes: Treball, Esplai i Ensenyament (1845-1945). Palma: Imp. Politècnica.

  Canut, Maria Lluïsa; Llabrés, Jaume (1999) (coord.). Dones i Èpoques. Aproximació històrica al món de la dona a les Illes Balears. Palma de Mallorca. Plañeta.


  Vinculada a les entitats:
  • Col•legi de sa Graduada (Eivissa)
  • Ajuntament d'Eivissa
  • Institut d'Educació Secundària de Santa Maria (Eivissa)
  Arxius adjunts:
  Autor de la fitxa:Araceli López-Tello Fernández
  Darrera modificació:2010-09-21 00:00:49