Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Isabel Maria del Carme Castellví Gordon (Comtessa de Castellà)

Identificació:Poetessa, conferenciant
Data de naixement:1867
Data de defunció:maig de 1949
Relacions familiars:Casada amb Salvador Armet, comte de Carlet.
Nascuda a:Madrid
Lloc de defunció:Barcelona
Barcelonès
Llocs de vinculació:Madrid
Barcelona
Condició Socio-Econòmica:
  • Noble
    comtessa
  • Activitat_Lliberal
Condició Jurídico Etnica:
  • Casada
Biografia:

Vingué a viure a Barcelona després de casar-se amb Salvador Armet, comte de Carlet i des d’aleshores començà a escriure alguns textos en català. El 1905 va participar en el missatge enviat per Utrillo a les ambaixades russes per demanar la llibertat i l’indult de l’escriptor i revolucionari rus Gorki, juntament amb escriptors castellans com Unamuno, Baroja, Valle-Inclán, Darío;  o catalans com Guimerà, Enric Granados, Ignasi Iglesias o els francesos Anatole France, Zola, entre altres. En pro de la defensa de Gorki, va donar una conferència a l’Ateneu de Madrid amb el títol «L’instint literari meravellós de Gorki». Entrà al món de les lletres catalanes l’any 1907, any que guanyà la Flor Natural als Jocs Florals de Sant Martí de Provençals. També guanyà altres premis en diferents certàmens. L’any 1911 va assistir a l’Assemblea Nacional de Societats i Corporacions americanistes realitzada a la Casa d’Amèrica de Barcelona. Aquell mateix any publicà el llibre de sonets El poema del cisne y la princesa i l’any 1913 publicà una conferència sobre Gertrudis Gómez de Avellaneda, donada al Centro de Cultura Hispano-Americana. Seguí publicant en castellà i fent conferències entre Barcelona i Madrid, al mateix temps que publicava els seus sonets a revistes catalanes com Feminal o Antologia de poetes catalans. L'any 1909 publicà a Revista Catalana els poemes «Adéu ma casa» i «A mon fill Jordi», entre d'altres. Enric Granados musicà el seu poema «L’aucell profeta». A la Novela Femenina publicà “El Donativo” (1925?). D'acord amb els valors cristians publicà Urbanidad (1916), un manual d’urbanitat amb l’objectiu d’inculcar regles de conducta des de la infància.

Obra:

Castellví Gordon, Isabel Maria del Carme (1911).  Poema del cisne y la princesa. Madrid: Libr. Hernando.

Castellví Gordon, Isabel Maria del Carme (1913).  Gertrudis Gómez de Avellaneda. Establ. Tip. de El Liberal, Madrid.

Castellví Gordon, Isabel Maria del Carme (1916).  Urbanidad. Estudio de Reglas de conducta. Barcelona: I. G Seix Barral.

Castellví Gordon, Isabel Maria del Carme (1925).  El donativo. Publicacions Mundial, La Novela Femenina, Any I, núm. 6, Barcelona.

Fonts orals:
Fonts documentals, libràries i arxivístiques:

Arxiu de la Biblioteca de Catalunya. Fons Conxita Badia. www.bnc.cat/fons/inventaris/smusica/badia/badia.pdf. Data  de consulta [21.09.09].

-La Vanguardia. Any LXV, núm. 25.801. Barcelona. 22 de maig de 1949.

-Revista Mirador setmanari de literatura, art i política. Any VIII, núm. 384, 2 de juliol de 1936.

Fonts iconogràfiques:
Fonts bibliogràfiques:

Albert i Corp, Esteve; Matheu, Roser; Saltor, Octavi [et al.] (eds.) (1975). Les Cinc Branques. Barcelona: Esteve Albert i Corp.

Vinculada a les corrents
(culturals i/o de pensament):
  • Catalanisme
Vinculada a les entitats:
  • Institut de Cultura i Biblioteca Popular de la Dona (Barcelona)
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Aida Macias Roqueta
Darrera modificació:2010-09-30 15:42:22