Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Catalina Flaquer (Na Catalina Torreta)

Identificació:Activista política
Data de naixement:s. xix
Data de defunció:gener de 1937
Nascuda a:(Mallorca)
Lloc de defunció:Porreres
Pla de Mallorca
Llocs de vinculació:Palma
Porreres
Condició Socio-Econòmica:
 • Activitat_Lliberal
  política
Condició Jurídico Etnica:
  Biografia:

  Dona amb fortes conviccions polítiques, va lluitar activament per l’alliberament de la dona i la seva participació plena en la vida política. D’ideologia comunista, era anomenada popularment, junt amb les seves dues filles Antònia i Maria Pasqual Flaquer, Les roges del Molinar.

  El 1934 es va celebrar a Mallorca per primera vegada el Dia Internacional de la Dona, celebrat el 8 de març per commemorar a 129 dones americanes que varen ser cremades dins una fàbrica per reclamar els seus drets. En aquesta diada van participar Aurora Picornell i altres dones, tant republicanes com Antonia Rigo, com socialistes com Pilar Sánchez. Totes elles, en els quatre mítings que realitzaren a Palma, se centraren en l’encariment de les subsistències, en la necessitat de cases bressol per als infants, en la lluita contra el feixisme i en la necessitat d’un canvi en el pes de la religió en la societat, ja que era un obstacle per a l’alliberament de la dona. 

  Amb l’arribada de la Guerra Civil espanyola, la vida d’aquestes dones es va veure truncada per la forta repressió. Catalina Flaquer va ser empresonada i torturada per desvetllar on estaven amagades les seves filles. Ella resistí, però finalment van ser descobertes i tancades a la presó de dones situada al carrer de ca’n Sales.

  La nit abans de Reis, el 5 de gener de 1936, van ser afusellades al cementiri de Porreres totes tres, juntament amb Aurora Picornell.

  Fonts bibliogràfiques:

  Peñarrubia, I. (2008). Moviment Feminista i Sufragi a Mallorca (Segle XX). Palma de Mallorca: Edicions Document Balear.

  Escartín, J. M.; Serrano, A. R. (1997). La dona en la Mallorca Contemporània. Palma de Mallorca: Edicions Document Balear.

  Capellà, Llorenç. «Catalina Flaquer». En: Diccionari Vermell. http://www.fideus.com/biografiesF%20-%20flaquer%20-%20catalina.htm. [Consulta: 30/08/2009].

  Vinculada a les corrents
  (culturals i/o de pensament):
  • Comunisme
  Vinculada a les entitats:
  • Partit Comunista d’Espanya (PCE)
  Arxius adjunts:
  Autor de la fitxa:Araceli López-Tello Fernández
  Darrera modificació:2010-10-01 14:18:41