Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Margalida Roig Colomar

Identificació:Sindicalista
Data de naixement:novembre de 1908
Data de defunció:1956
Nascuda a:Sant Josep de sa Talaia
Eivissa
Lloc de defunció:Eivissa
Llocs de vinculació:Sant Joan
Eivissa
Condició Socio-Econòmica:
  • Activitat_Lliberal
    sindicalista
Condició Jurídico Etnica:
  • Casada
Biografia:

Margalida Roig va néixer a Sant Francesc el 1908 dins l’àmbit d’una família treballadora, però que posseïen una certa cultura, atès que l’àvia de Margalida ja sabia llegir i escriure.

A l’edat de 15 anys es va posar a treballar a la fàbrica de calceteria de Can Ventosa. En aquell temps era una fàbrica de certa importància, ja que duia una càrrega de treball bastant important. En ella només treballaven dones i en èpoques de gran producció podien tenir més de 150 dones contractades.

Margalida per aquells temps es relacionava amb altres joves compromesos amb el sindicalisme, com Joan Castelló, i es reunien a la Casa del Poble d’Eivissa. Participà molt activament en la creació de la Unió Obrera Femenina el mes de març de 1936. Va ser nomenada presidenta de l’agrupació de treballadores de la Calceteria Hispànica Can Ventosa.

Com a presidenta de l’agrupació, es va proposar un canvi en les bases a la patronal, la qual no les va acceptar, i com a conseqüència van declarar una vaga indefinida. Per donar suport a aquesta vaga, socialistes, comunistes i anarquistes van convocar una vaga general el 18 de juliol de 1936.

Amb l’esclat de la Guerra Civil espanyola, Margalida va ser empresonada i condemnada a cadena perpètua a la presó de Palma, per un delicte d’adhesió a la rebel·lió. Però aquell any va sortir en presó atenuada per traslladar-se al seu domicili del qual no podia sortir si no era per obligacions, treballs i deures religiosos.

Una vegada a Eivissa, es va casar amb Josep Bonet amb el qual va tenir 3 fills. El 1946 va ser indultada del seu delicte i va viure a Dalt Vila fins la seva mort, deu anys més tard.

Obra:
Fonts orals:

 

Fonts documentals, libràries i arxivístiques:

 

Fonts iconogràfiques:

 

 

 

 

 

 

 

Descobriment de la placa dedicada a Margalida Roig Colomar a la casa on visqué del carrer Santa Creu de Dalt Vila (Eivissa). Font: http://www.diariodeibiza.es/secciones/noticia.jsp?pRef=2008111700_2_287168__Pitises-i-Balears-Placa-conmemorativa-homenaje-sindicalista-Margalida-Roig-Colomar [Consulta: 25/02/2010].

Fonts bibliogràfiques:Canut, M. L. et al. (1999). Dones i Èpoques. Aproximació històrica al món de la dona a les Illes Balears. Palma de Mallorca: La Foradada.
Vinculada a les corrents
(culturals i/o de pensament):
  • Sindicalisme
Vinculada a les entitats:
  • Unió General de Treballadors (UGT)
  • Unió Obrera Femenina
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Araceli López-Tello Fernández
Darrera modificació:2010-10-05 21:08:38