Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Magdalena Bonet Fàbregues

Identificació:Republicana, feminista
Data de naixement:1854
Data de defunció:s. xx
Nascuda a:Palma
Lloc de defunció:
Llocs de vinculació:Mallorca
Catalunya
Espanya
Condició Socio-Econòmica:
 • Activitat_Lliberal
  política
 • Artesana_Artista
Condició Jurídico Etnica:
 • Casada
Biografia:

Magdalena havia nascut al si d’una família de republicans federals, son pare era menestral i sa mare filla de teixidors. Les primeres notícies de Magdalena són de 1870. Només amb 16 anys ja feia mítings i publicava escrits a la premsa republicana. Era una gran lectora i dels seus escrits es dedueix que tenia almenys estudis primaris. La seva fama de ser el martell femení del fanatisme religiós s'emfasitzà a la premsa republicana i travessà la mar. Fou lloada com a exemple de dona lliurepensadora i de lluitadora pel matrimoni civil per diferents periòdics republicans peninsulars. Es mogué entre el republicanisme federal i un socialisme utòpic que incloïa l'emancipació de la dona. L'any 1883 Magdalena era la presidenta de la junta organitzadora del Congrés Feminista de Mallorca, lligat a la Unió Obrera Balear que tenia com objectiu millorar el futur de la dona mitjançant la instrucció i cridava a abandonar els prejudicis que negaven l'ús de la tribuna pública a les dones. La iniciativa de les feministes mallorquines havia aixecat una onada de solidaritat arreu de l'Estat i diverses associacions de dones i homes lliurepensadors prometien l'assistència al Congrés i enviaven col·laboracions periodístiques. Això degué alarmar el conservadorisme confessional mallorquí. La campanya de desprestigi contra les organitzadores del Congrés per part d’influents sectors catòlics obligà a suspendre’l. A partir del 1904, morts el seu marit i son pare, perdem absolutament el rastre de Magdalena i dels seus fills. Segurament es translladaren a viure fora de Mallorca.

Obra:

Publicà articles entre 1870 i 1883 a El Cantón Balear, El Iris del Pueblo i Unión Obrera Balear.

Fonts orals:
Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
Fonts iconogràfiques:
Fonts bibliogràfiques:

Gran Enciclipèdia de Mallorca.

Peñarrubia, Isabel (2006). Entre la ploma i la tribuna. Els orígens del primer feminisme a Mallorca 1869-1890. Barcelona: Ed. Abadia de Montserrat.

Peñarrubia, Isabel (2007). Magdalena Bonet. Palma: Ajuntament de Palma. Col·lecció Dones de Palma, les grans desconegudes.

Vinculada a les corrents
(culturals i/o de pensament):
 • Republicanisme
 • Feminisme
 • Moviments obrers
Vinculada a les entitats:
 • Escola Democràtica Republicana (Palma)
 • L'Auxili Federal
 • Unió Obrera Balear
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Isabel Peñarrubia Marquès
Darrera modificació:2010-09-29 16:16:32