Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Jéanne Marqués Mayol

Identificació:Republicana, empresària
Data de naixement:1914 (circa)
Data de defunció:juliol de 2006
Relacions familiars:Filla de Bernat Marquès, empresari solleric que féu fortuna a Sudamèrica i president d’Esquerra Republicana Balear, i de Catalina Mayol, germana de Maria Mayol i ambdues fundadores del Foment de Cultura de la Dona. Casada amb Manuel Mora.
Nascuda a:Sóller
Serra de Tramuntana
Lloc de defunció:Sóller
Serra de Tramuntana
Llocs de vinculació:Mallorca
Condició Socio-Econòmica:
  • Activitat_Lliberal
    empresària
Condició Jurídico Etnica:
  • Casada
Biografia:

Filla de Bernat Marquès, empresari solleric que féu fortuna a Sudamèrica i president d’Esquerra Republicana Balear, i de Catalina Mayol, germana de Maria Mayol i ambdues fundadores del Foment de Cultura de la Dona, fet que, com Jéanne mateixa va reconèixer, la influí profundament, tant a nivell personal com formatiu. Així doncs, es va criar en un ambient culte, d’idees progressistes i també catòlic; de fet, ella deia sentir-se cristiana però afegia que no creia en els capellans, ja que «els havia vist com actuaven durant la guerra».

 

El mes de setembre de 1936, al cap de pocs mesos d’esclatar la revolta militar, fou detinguda juntament amb el seu pare, la seva mare i els quatre germans, acusats per expressar idees contràries al moviment, tenir una ràdio i suposar que els seus llençols saludaven el vol dels avions republicans. Rera l’acusació, emperò, hi havia el càstig feixista a la deserció de classe i l’interès en els béns de la família, a la qual ho confiscaren tot. El seu pare morí afusellat el 1937. Ella, la seva mare i la seva germana foren empresonades a la presó de dones de Palma. Jéanne primer fou condemnada a mort i després a cadena perpètua. A la presó va conviure amb Aurora Picornell, de la qual recordà l’alegria i el sentit de l’humor, i amb Matilde Landa, mítica resistent comunista. Finalment la pena li fou rebaixada a quatre anys. Temps més tard, en una festa popular es negaria a saludar i a donar la mà a un dels militars que havia dictat les sentències contra ella i la seva família.

 

El 1942 es va casar amb Manuel Mora Esteve, metge antifranquista, militant d’Esquerra Republicana Balear en els seus anys de joventut, dirigent del PSP, de la Junta Democràtica i exsenador del PSOE. El 1948 s’exiliaren a Mèxic, on ella va comprar i dirigir un ranxo. El 1954 tornaren a Mallorca. El 1968 se separarien i ella emprengué negocis propis relacionats amb el turisme.

 

El 2003, quan s'inaugura el Bosc de la Memòria Històrica en record dels republicans assassinats, s’hi posà una placa amb el nom del seu pare. Ella hi assistí orgullosa i, lúcida, es confessà socialista.

 

Va morir a Sóller als 92 anys.

Fonts documentals, libràries i arxivístiques:

Llorenç Capellà. " Jeanne Marquès: un caracter ferm". Memòria Civil, núm. 40 (5 octubre 1986). Font: http://www.fideus.com/Jeannemarques%20-%20memoria.htm [Consulta:23/02/2010].

 

 

Fonts bibliogràfiques:

El sueño igualitario. http://209.85.229.132/search?q=cache:auY7jj-vGUcJ:www.cazarabet.com/esi/29/+%22j%C3%A9anne+marqu%C3%A8s+mayol%22&cd=1&hl=es&ct=clnk&gl=es>. [Consulta: 12/11/2009]

Peñarubia Marquès, Isabel (2008). Recuperem la memòria. Pa.lma: Institut Balear de la Dona.  

Vinculada a les corrents
(culturals i/o de pensament):
  • Republicanisme
Vinculada a les entitats:
  • Esquerra Republicana Balear
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Catalina Escarrer Bauzá
Darrera modificació:2010-10-04 11:11:44