Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Maria Bonaventura Forteza-Maura Cortès

Identificació:Empresària de negocis marítims
Data de naixement:novembre de 1826
Data de defunció:setembre de 1917
Relacions familiars:Filla d'Antoni Forteza-Maura i Paula Cortès, i néta de Domingo Cortès. Es casà amb Gabriel F. Fuster Forteza.
Nascuda a:Palma
Palma
Lloc de defunció:Palma
Palma
Llocs de vinculació:Palma
Condició Socio-Econòmica:
  • Activitat_Lliberal
    empresària
  • Propietària
Condició Jurídico Etnica:
  • Casada
  • Vídua
Biografia:

Maria Bonaventura Forteza-Maura i Cortès nasqué a Palma el 16 de novembre de 1826. Era filla d'Antoni Forteza-Maura i Paula Cortès. 

El 1849 es casà amb Gabriel F. Fuster Forteza, conegut polític progressista i home de negocis, amb qui tingué vuit fills. El 1872, però, Maria Bonaventura enviudà i el fet de descendir d’una família amb llarga tradició mercantil féu que s’encarregués personalment de l’administració del patrimoni familiar i dels negocis marítims que deixà el seu difunt marit, sobretot activitats comercials relacionades amb el comerç marítim amb Cuba.

El 1880, una vegada més, la mort interrompé la vida de la seva família i Maria Bonaventura perdé el seu fill Francesc en el transcurs d’un viatge de retorn, que aquest feia des del Carib. Era Francesc, pilot de professió, el fill que havia de ser l’hereu successor en les tasques d’administració dels negocis naviliers i, després de la seva mort, Maria optà per desfer-se paulatinament del patrimoni que, des de la mort del seu marit, havia anat ampliant, arran de la seva gestió empresarial (arribà a ser propietària del bergantí M. Isabel i de la bricbarca Lequeitio).

El 1917, a l’edat de noranta-un anys i després de sobreviure el seu espòs i quatre dels seus vuit fills, Maria Bonaventura Forteza-Maura i Cortès morí a Palma. 

Fonts documentals, libràries i arxivístiques:

Associació de Dones Educadores de les Illes Balears (2006). Unitat didàctica ‘Dones d'ahir, dones de demà’. Palma: Escola de Formació en Mitjans Didàctics. 

Fonts bibliogràfiques:

Pascual, A. i Llabrés, J. (coord.) (1999). Dones i èpoques. Aproximació històrica al món de la dona a les Illes Balears. Palma: J. J. de Olañeta.

 

Vinculada a les corrents
(culturals i/o de pensament):
  • Progressisme
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Iraïs Seguí Palou
Darrera modificació:2010-10-01 14:22:07