Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Margalida Barceló Rosselló (Tin)

Identificació:Empresària
Data de naixement:1930
Data de defunció:desembre de 2007
Nascuda a:Palma
Lloc de defunció:Palma
Llocs de vinculació:Palma
Illes Balears
Condició Socio-Econòmica:
 • Activitat_Lliberal
  empresària
 • Propietària
Condició Jurídico Etnica:
  Biografia:

  Fou una empresària d’empenta. El 1973 Margalida fundà, de la mà de Maria Teresa Rattier, l’Associació de Dones Empresàries de Balears (ASEME). ASEME naixia amb l’objectiu d’ajuntar les dones empresàries i les que ocupaven càrrecs d’alta gestió en les societats per fer un front comú en pro de la igualtat. En paraules de Margalida Barceló “la entidad se gestó en el seno de los sindicatos verticales franquistas” que li delegaren la representació en un congrés de dones empresàries argentines, que se celebrà a Madrid el mateix any de la seva fundació.

   

  Presidenta i vicepresidenta, respectivament, treballaren en pro de la integració i de la igualtat de les dones en el món empresari i des d’ASEME promogueren no només aquesta participació de les dones sinó també la fundació de la Confederació d’Associacions d’Empresaris de Balears (CAEB); de la Confederació Espanyola d’Organismes Empresarials (CEOE) (ASEME en fou sòcia cofundadora); de l’Organització de Dones Empresàries i Gerència Activa (OMEGA); de la Federació Iberoamericana de Dones Empresàries (FIDE) i de la Federació de Dones Empresàries del Mediterrani (AFAEMME). 

   

  Margarita, a banda de presidenta-fundadora d’ASEME,  fou vocal de relacions públiques de la Confederació Espanyola de Dones Empresàries i gestionà, com a empresària del món turístic que era, l’hotel Albatros, de la seva propietat.

   

  Com a reconeixement de la seva trajectòria professional rebé diversos galardons i homenatges, entre els què en trobam un de la Federación Iberoamericana de Mujeres Empresarias, atorgat l’any 2004.

   

  Obra:

  Fonts orals:
  Fonts documentals, libràries i arxivístiques:

  “Fallece Margarita Barceló, presidenta de la asociación de Mujeres Empresarias de Balears” (2007). Article davallat el 23 d'octubre des de  http://www.diariodemallorca.es/secciones/noticia.jsp?pRef=1751_2_317340__Mallorca-Fallece-Margarita-Barcelo-presidenta-asociacion-Mujeres-Empresarias-Balears

  “La sociedad balear rinde un homenaje póstumo a Margarita Barceló, modelo de mujer empresaria”. Article davallat el 21 d’octubre des de http://www.empresabalear.com/en-profundidad/la-sociedad-balear-rinde-un-homenaje-p-stumo-a-margarita-barcel-modelo-de-mujer-empre.html
  Fonts iconogràfiques:
  Fonts bibliogràfiques:

  Gran Enciclopèdia de Mallorca. Volum 2. Mallorca: Promomallorca Edicions.

  Vinculada a les corrents
  (culturals i/o de pensament):
  • Feminisme
  Vinculada a les entitats:
  • Associació de Dones Empresàries de Balears (ASEME)
  • Confederació Espanyola d'Organismes Empresarials (CEOE)
  • Confederació d’Associacions Empresarials de Balears (CAEB)
  Arxius adjunts:
  Autor de la fitxa:Iraïs Seguí Palou
  Darrera modificació:2010-09-28 18:05:17