Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Andreua Avelina Carrera

Identificació:Soprano operística
Data de naixement:gener de 1871
Data de defunció:febrer de 1939
Nascuda a:Barcelona
Lloc de defunció:Rubí
Vallès Occidental
Llocs de vinculació:
Condició Socio-Econòmica:
 • Artesana_Artista
  música
Condició Jurídico Etnica:
  Biografia:

  Andreua Avelina Carrera cursà els seus estudis de música amb els mestres Puig, Tintorer i Joan Goula. Amb aquest últim va formar-se escènicament. Va començar la seva carrera amb una peculiaritat que la diferencia d'altres cantants: el seu debut al Liceu el 1889 no va ser, com era habitual, amb una òpera italiana, sinó amb Lohengrin, obra que amb el temps es convertiria en la seva millor interpretació. Després de vàries gires per l'estat espanyol, la carrera d'Andreua Avelina va tenir una projecció internacional. Va actuar en molts teatres d'Itàlia. A Lisboa va estrenar Die Walkyre el 1893. Es va traslladar a Amèrica, a on va cantar La Regina de Saba a Buenos Aires al costat de Caruso, un dels tenors més mediàtics i coneguts de principis del segle XX. Andreua Avelina Carrera va cantar també a Mèxic, Cuba, i va estrenar I Medici, de Leoncavallo, a Moscou. El 1896 el compositor Umberto Giordano la trià personalment, a ella, per estrenar la seva òpera Andrea Chénier a La Scala de Milà. Tanmateix va estrenar Siegfried a Madrid al 1899, Tannhäuser a Trieste i Falstaff a Lisboa. L'any 1910 fou contractada per cantar a Egipte, Àustria i Portugal, sempre amb gran èxit, i alternava les aparicions internacionals amb les nacionals a Barcelona, València i Madrid. Quan es va retirar de la vida concertística es dedicà a la formació de nous cantants a Barcelona.

  La seva veu era dolça i àgil, òptima per obres veristes. El 1908 i 1909 va enregistrar algunes peces per Fonotopia i Odeón.

  Obra:
  Fonts orals:
  Fonts documentals, libràries i arxivístiques:La Vanguardia, 10 de març de 1939.
  Fonts iconogràfiques:
  Fonts bibliogràfiques:Alié, Roger (1999). “El Gran Llibre del Liceu” Volum 12 En: Aviñoa, Xosé (dir.) (1999), Història de la Música Catalana, Valenciana i Balear. Barcelona: Edicions 62.

  Casares, Emilio (dir. y ed.) (2002). Historia de la Música Española e Hispanoamericana, Madrid: SGAE.

  Martín de Sagarmínaga, Joaquín (1997). Diccionario de cantantes líricos españoles, Madrid: Acento Editorial.

  Sanmartí Esteban, Clara (en premsa). “Compositores i Intèrprets”. En: Sanmartí, Carme; Sanmartí, Montserrat (eds.). Catalanes del IX al XIX. Vic: Eumo. 

  Vinculada a les entitats:
  • Gran Teatre del Liceu (Barcelona)
  Arxius adjunts:
  Autor de la fitxa:Clara Sanmartí Esteban
  Darrera modificació:2010-09-30 12:26:39