Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Carmen Amaya Amaya

Identificació:'Cantaora' i 'bailaora' de flamenc
Data de naixement:novembre de 1913
Data de defunció:novembre de 1963
Relacions familiars:Filla del "tocaor" de flamenc El Chino i esposa del també "tocaor" Juan Antonio Agüero
Nascuda a:Barcelona
Lloc de defunció:Begur
Llocs de vinculació:
Condició Socio-Econòmica:
 • Artesana_Artista
  música
Condició Jurídico Etnica:
  Biografia:

  Carmen Amaya va néixer al barri de Somorrostro, a la Barceloneta. Mai va tenir cap mestre i tot ho va aprendre sola, escoltant el seu instint. Des dels 7 anys anava amb el seu pare a ballar a tavernes i locals de la ciutat, com Las Siete Puertas, La Taverna del Manquet o El Cangrejo Flamenco. El 1920 la cupletista Raquel Meller se la va endur a París perquè participés en un dels seus espectacles. El 1923, quan ja era coneguda a Barcelona, va debutar a Madrid i va anar de gira per vàries ciutats espanyoles amb la companyia de Manuel Vallejo. El 1930 va actuar en el marc de l'Exposició Universal de Barcelona com a experta en el seu gènere. No va deixar en cap moment d'actuar a tots els punts de l'estat espanyol, però quan el 1936 esclatà la Guerra Civil, Carmen Amaya va marxar a Buenos Aires, on es quedà 2 anys, actuant regularment. Una posterior gira per Sudamèrica la va portar a gairebé tots el països del subcontinent. El 1941 va actuar per primera vegada als EUA, al Carnegie Hall de Nova York. Les anècdotes de Carmen Amaya als EUA són variades i pintoresques. El president Roosevelt li va regalar una jaqueta amb diamants incrustats després que ballés a la Casa Blanca. I un dia va preparar sardines a la brasa a la seva habitació de l'hotel Astoria, fent servir el somier del llit com a graella i les tauletes de nit com a fusta per cremar. Això demostra fins a quin punt Carmen Amaya va romandre fidel a sí mateixa i a la seva manera de ser i de fer. En les seves actuacions ballava i cantava, però la seva faceta com a bailaora, la fúria, la tècnica, el taconeo redoblao i els moviments del cos que la van fer famosa arreu del món, van eclipsar el seu costat de cantaora.

  Carmen Amaya va rodar pel·lícules a Hollywood i a Espanya: Sueños de gloria, Piernas de Plata, Las amarguras de un torero, Los Tarantos.

  Durant els anys 50 va actuar per tot Europa i Amèrica, i no va deixar de fer-ho fins que una afecció renal va acabar amb la seva vida el 1963. Amb Carmen Amaya el flamenc va entrar a les sales de concerts més importants del món.

  Obra:
  Fonts orals:
  Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
  Fonts iconogràfiques:


  Font: http://www.gitanos.org/documentos/madrid/paginas/sub_paginas/personas/carmen.html [Consulta: 27/02/2010].

  Fonts bibliogràfiques:

  Casares, Emilio (dir. y ed.) (2002). Historia de la Música Española e Hispanoamericana. Madrid: SGAE.

  Hidalgo Gómez, Francisco (2009). Cuando duermo sueño que estoy bailando. Barcelona: Editorial Libros PM.

  Arxius adjunts:
  Autor de la fitxa:Clara Sanmartí Esteban
  Darrera modificació:2010-07-14 20:31:58