Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Àngels Janer i Milà de la Roca

Identificació:Fundadora de congregació humanitària Àngels de la Caritat
Data de naixement:1864
Data de defunció:1945
Nascuda a:Barcelona
Barcelonès
Lloc de defunció:Barcelona
Barcelonès
Llocs de vinculació:Barcelona
Condició Socio-Econòmica:
 • Burgesa
Condició Jurídico Etnica:
  Biografia:

  Nascuda a Barcelona el 1864, va morir en la mateixa ciutat el 1945. Era filla de Josep Erasmo de Janer, que fou cap regional carlista de Catalunya, i neboda de Manuel Milà de la Roca, fundador i primer director del periòdic El Correo Catalán.

   

  Àngels de Janer va ser una de les continuadores i, durant molts anys, presidenta de l'agrupació benèfica “Àngels de la Caritat”, fundada el 1873 per Margarida de Borbó, esposa de Carles VII.

   

  Quan comença la Segona República el 1931, presidí l'acte del 25è aniversari de la fundació de la Conferència de la Mare de Déu de Montserrat que es va realitzar al Cercle Tradicionalista de Barcelona el 26 d'abril. En l’esdeveniment va fer un repàs i explicació de com havien estat els 25 anys de la Conferència, i relatà la labor de les “Margarides” en la causa de la caritat socorrent un elevat nombre de famílies carlistes, encara que, més tard, quan va començar a funcionar la Conferència, van afluir els pobres en general als quals van ajudar distribuint socors i consolant els malalts. 

   

  En l'exercici d'aquesta tasca humanitària va viure algunes curioses anècdotes com la d'una anciana pobríssima que guardava com un gran tresor un camafeu que, sent el seu marit coronel d'un Regiment d'Àlaba de l'exèrcit carlista de la Tercera Guerra, li va regalar la reina Margarita, l'esposa del rei carlista Carles VII, i que, només en el llit de mort, en l’hospital, el va lliurar a aquella “Margarita” que la visitava, és a dir a la mateixa Àngels de Janer. La Conferència va tenir també un petit màrtir, Eudald, que va ser apallissat pels lerrouxistes en el camp de Grassot, i que va morir més tard.

   

  Obra:
  Fonts orals:
  Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
  Fonts iconogràfiques:
  Fonts bibliogràfiques:Cubero Sánchez, Joaquín (1999). «Margaritas en la clandestinidad: la Agrupación 'Ángeles de la caridad». En: El carlisme i la dona. Barcelona: Fundació Francesc Ribalta, Solsona-ed. Grata Lectura.
  Vinculada a les corrents
  (culturals i/o de pensament):
  • Catolicisme
  • Carlisme
  Vinculada a les entitats:
  • Agrupació Àngels de la Caritat
  • Conferència Mare de Déu de Montserrat
  • Cercle Carlista (Barcelona)
  Arxius adjunts:
  Autor de la fitxa:Josep Miralles Climent
  Darrera modificació:2010-10-02 20:13:11