Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Virgínia Amposta Amposta

Identificació:Sindicalista, mestra
Data de naixement:abril de 1903
Data de defunció:agost de 1939
Nascuda a:(Pinell de Brai)
Terra Alta
Lloc de defunció:Barcelona
Barcelonès
Llocs de vinculació:Pinell de Brai
Sant Vicenç dels Horts
Viladecans
Condició Socio-Econòmica:
 • Activitat_Lliberal
  sindicalista
 • Activitat_Lliberal
  mestra
Condició Jurídico Etnica:
 • Presa
 • Casada
Biografia:

Virgínia Amposta fou una destacada activista i dirigent política i sindical, molt ideologitzada, i que va tenir una important presència i visibilitat pública, a nivell local, tant a Pinell de Brai, com a Sant Vicenç dels Horts ­–a inicis de la Revolució–, i, posteriorment a Viladecans, fins a inicis de 1939.

El 10 d’agost de 1936, Virgínia Amposta es representant del Comitè de Defensa i Control de Sant Vicenç dels Horts. Concretament, Virgínia Amposta seria una de les representants de la Secció d’Oficis Varis del sindicat UGT. El 3 d’agost de 936, signa un document com a representant del Comité de Proveïments de la localitat, al mateix temps que ho va fer el seu company i també sindicalista Adolf Casé Pitarque. Juntament amb ell, Virgínia Amposta va passar a residir a Viladecans, a partir del mes d’octubre de 1936. Allà va seguir amb les seves activitats sindicals on actuà com articulista en el butlletí local de la CNT. També va ser nomenada mestra en l’escola unificada de Viladecans, des del 1937.

El 25 de gener de 1939 les tropes franquistes van entrar en la vila on residia. Allà va ser detinguda per la Falange de Sant Vicenç i fou traslladada primer a Molins de Rei i després a la presó de L’Hospitalet de Llobregat. Al mes de març se li va fer, amb 20 encausats més, un judici sumíssim on va ser condemnada a mort. Traslladada a la presó de dones de les Corts, finalment fou afusellada, juntament amb el seu company, al parapet del Camp de la Bóta, el 8 d’agost de 1939.

El seu cos fou enterrat al cementiri del Fossar de la Pedrera de Montjuïc. Un memorial bastit allà, després del franquisme, recorda el seu nom i el de molts altres, enterrats en aquell lloc víctimes de la repressió franquista.

De Virgínia Amposta, desconeixem els esdeveniments més destacats de la seva època d’infantesa i joventut, i la majoria dels fets que van emmarcar les trajectòries materials i personals dels seus pares i dels seus germans.

Obra:
Fonts orals:Família Casé i Agulló. Entrevista realitzada el 7 d'abril de 2009.
Fonts documentals, libràries i arxivístiques:

Arxiu Municipal de Viladecans (AMVA): sèries documentals d'Actes de Ple (1936-1939), Padrons Municipals d'Habitants (1930 i 1936), Manaments de Pagaments (1937 i 1939).

Arxiu Municipals de Sant Vicenç dels Horts: Padrons Municipals d'Habitants (1936), Correspondència.

Arxiu Històric de la Diputació de Barcelona: expedient de creació de l'escola Unificada de Viladecans (1937).

Fonts iconogràfiques:


Caserna d'Artilleria d'El Camp de la Bota on fou afusellada Virgínia Amposta. Font: http://209.85.229.132/search?q=cache:vHT9fNlfIFcJ:www.20minutos.es/museo-virtual/foto/2598/decada/1890/+%22virginia+amposta+amposta%22&cd=2&hl=es&ct=clnk&gl=es [Conculta: 27/02/2010].

Fonts bibliogràfiques:

Caderé Bel, Xavier (2008). Biografies de personatges locals. Departament de Patrimoni Cultural de l'Ajuntament de Viladecans.

Vinculada a les corrents
(culturals i/o de pensament):
 • Sindicalisme
 • Moviments obrers
 • Socialisme
Vinculada a les entitats:
 • Unió General de Treballadors (UGT)
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Xavier Calderé i Bel
Darrera modificació:2010-09-28 17:23:15