Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Joana Gassol (Joana Bardaixí)

Identificació:Vídua, noble
Data de naixement:1593
Data de defunció:1602
Relacions familiars:Filla de Galceran Gassol i Tomassa Vedrenya. Neboda de Jeroni Gassol, secretari de Felip II i protonotari del Consell d'Aragó, i de Jaume Gassol, canonge de Tremp. Casada amb Agustí de Bardaixí, de Benavarri.
Nascuda a:Tremp
Pallars Jussà
Lloc de defunció:Tremp
Pallars Jussà
Llocs de vinculació:Tremp
Cervera
Condició Socio-Econòmica:
  • Mestressa_de_casa
Condició Jurídico Etnica:
  • Vídua
Biografia:Joana Bardaixí i el seu germà Joan queden orfes de mare i pare. Després d'un cert conflicte per la tutoria, se'n fa càrrec la germana de la mare, Joana. Joan, igual que altres nois de llinatge de cavallers, amb poques rendes, és enviat a servir a la cort de Felip II,  i Joana es queda amb la tia a l'espera d'un bon casament, però no és fàcil perquè el seu dot no enllamineix cap pretendent. A mesura que passen els dies, creixen les ganes de casar-la perquè ella es manifesta amiga de bullícia i els parents tenen por que no faci un mal casament. Finalment la casen amb Agustí de Bardaixí, veí de Benavarri, agutzil virregnal a Cervera, que mor en acte de servei l'any 1593 i la deixa vídua amb 4 fills, el més gran de 10 anys: Agustinet, Isabel, Francesca i el petit que va morir temps després. Un cop mort el marit, Joana comença un calvari per sobreviure i mantenir els seus fills en una Cervera hostil, que li fa pagar a ella l'enemistat que tenia al seu difunt marit.  A través de les cartes que envia al seu germà a la cort de Madrid (1593-1601) i a Valladolid (1602) sabem la lluita que va mantenir per educar-los i assegurar-los un futur. Un cop viuda, demana per al fill el bastó d'agutzil del seu pare i poder recuperar la despesa feta per ell en servei al rei, a Cervera. Després retorna a Tremp on, sola i amb rendes precàries, només rep l'ajut del seu germà. Allà lluita per enviar el fill a la cort i casar les filles. Finalment aconsegueix que Agustinet, amb 18 anys, trobi un lloc a la cort i, veient la impossibilitat de casar les filles, fa tràmits perquè, almenys Francesca, entri a Sant Pere de Puel·es, cosa que s'aconsegueix després de morta Joana.
Obra:

Cartes inèdites de Joana Bardaixí al seu germà Joan Gassol, a la cort (1593-1602). Arxiu de la Corona d'Aragó, Patrimoni Sentmenat, lligall 0.324.
(Està pendent la publicació completa de l'epistolari Gassol per Eva Serra).

 

Fonts orals:
Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
Fonts iconogràfiques:
Fonts bibliogràfiques:Serra, Eva (2007). «L'epistolari català de Joana Bardaixí», El (re)descobriment de l'edat moderna. Estudis en homenatge a Eulàlia Duran. Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat.

Serra, Eva (1987). «Els Gassol, de cavallers de Tremp a protonotaris del Consell d'Aragó». Pedralbes, 7, 43-77.
Vinculada a les corrents
(culturals i/o de pensament):
  • Humanisme
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Laia de Ahumada Batlle
Darrera modificació:2010-10-02 18:54:29