Diccionari biogrÓfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogrÓfica:

Rosa Lavinya Carreras

Identificaciˇ:Militant anarquista, costurera
Data de naixement:gener de 1918
Data de defunciˇ:2009 (circa)
Relacions familiars:Companya d'Etienne Guillemau, vegetariÓ i naturista, amb qui va regentar el primer restaurant vegetariÓ de Tolosa de Llenguadoc. Tots dos eren tambŔ membres del grup esperantista SAT (Sennacieca Associo Tutmonda- Associaciˇ Internacional ApÓtrida).
Nascuda a:Palafrugell
Baix EmpordÓ
Lloc de defunciˇ:Franša
Llocs de vinculaciˇ:Girona
Barcelona
Tolosa
Condiciˇ Socio-Econ˛mica:
 • Artesana_Artista
  cosidora
 • Artesana_Artista
  hostalera
Condiciˇ JurÝdico Etnica:
 • Casada
Biografia:Filla d'un militant anarquista que fou condemnat pels patrons per la seva activitat sindical al źpacte de la fam╗ i va decidir obrir una llibreria.
Durant aquells anys de joventut, Rosa tambÚ va conŔixer les idees esperantistes dins del cercle d'amistats dels seus pares en els anys del final de la dictadura de Primo de Rivera i la Rep˙blica.

Va militar a la CNT (Confederaciˇ Nacional del Treball) i en la seva formaciˇ a les JJLL (Joventuts LlibertÓries), on va desenvolupar cÓrrecs de responsabilitat.
De 1936 a 1939 va ser secretÓria de les Joventuts LlibertÓries i Tresorera de SIA (Solidaritat Internacional Antifeixista), on treballa en el ComitŔ Nacional. 

El 1939 Rosa va haver de fugir de Catalunya amb la seva mare, que va quedar al seu cÓrrec (el pare va morir el 1939); el seu company Pere estava desaparegut. Va anar a parar al camp de refugiats d'ArgelÚs on va romandre un any i on va comenšar a treballar com a ajudant d'enfermera.

Es van establir a Tolosa ajudades per altres anarcosindicalistes que s'hi havien refugiat i es va retrobar amb el seu company Pere, tambÚ anarquista. La seva modesta caseta on ella continuÓ cosint es va convertir en un lloc de trobada d'elements antifranquistes que van protagonitzar la resistŔncia a Espanya. Per la seva casa van passar els mÚs clars representats dels "maquis" catalans: Ramˇn Vila, MarcelĚlÝ Massana, els germans SabatÚ, etc.

Ella mateixa tambÚ va passar a Espanya vÓries vegades portant propaganda, armes o diners. Pere, el seu company, va morir el 1952 i ella va continuar en la seva activitat i tambÚ en la de SIA, ajudant als nombrosos refugiats espanyols.

Va unir-se a Etienne Guillemau, propietari del primer restaurant vegetariÓ de Tolosa de Llenguadoc. Guillemau compartia amb Rosa la seva militÓncia anarquista i esperantista a l'organitzaciˇ SAT (Sennacienša Associo Tutmonda-Associaciˇ Internacional Apatrida). Rosa va seguir colĚlaborant amb SIA (Solidaritat Internacional Antifeixista) i amb el MLE (Moviment Llibertari Espanyol) de l'exili.

Obra:Aricles a Cenit, Espoir, La Proa, Ruta. Organo de las JJ. LL. i Terra Lliure.
Fonts orals:Entrevista amb Rosa Lavinya, Palafrugell (1994).
Entrevista amb Etienne Guillemau, Sant Cugat (1986).
Fonts documentals, librÓries i arxivÝstiques:
Fonts iconogrÓfiques:

 

 

 

Font: http://estelnegre.balearweb.net/post/68412 [Consulta: 23/02/2010].

Fotografies de Rosa Lavinya al llibre Lia˝o Gil, Conchita; et al. (1999). Mujeres Libres. Luchadoras Libertarias. Madrid: Fundaciˇn Anselmo Lorenzo.

Kosha, Susanna (2004). Mujeres en pie de guerra. Documental.

Fonts bibliogrÓfiques:Lia˝o Gil, Conchita; et al. (1999). Mujeres Libres. Luchadoras Libertarias. Madrid: Fundaciˇn Anselmo Lorenzo.

Marin Silvestre, Dolors (2002). Clandestinos. El maquis contra el franquismo. Barcelona: Plaza y JanÚs.

Vinculada a les corrents
(culturals i/o de pensament):
 • Anarquisme
 • Esperantisme
 • Pacifisme
Vinculada a les entitats:
 • Joventuts LlibertÓries (JJLL)
 • Solidaritat Internacional Antifeixista (SIA)
 • Sennacienša Associo Tutmonda (SAT)
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Dolors Marin Silvestre
Darrera modificaciˇ:2010-10-12 20:42:08