Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Amparo Poch Gascón (doctora Salud Alegre)

Identificació:Metgessa, anarcosindicalista
Data de naixement:octubre de 1902
Data de defunció:abril de 1968
Relacions familiars:El pare era militar i era la més gran de cinc germans.
Nascuda a:(Saragossa)
Lloc de defunció:(Tolosa)
França
Llocs de vinculació:Saragossa
Barcelona
Tolosa
Condició Socio-Econòmica:
 • Activitat_Lliberal
  metgessa
 • Activitat_Lliberal
  escriptora
Condició Jurídico Etnica:
 • Soltera
Biografia:

Amparo Poch va fer estudis de magisteri (1917) i de medicina (1929) -amb un brillantíssim expedient acadèmic a la Facultat de Medicina de Saragossa-, si bé va treballar en primer lloc de mestra en projectes d'alfabetització. Va començar aviat a escriure poemes i articles. S'afilià a la Confederació Nacional del Treball (CNT), on s'integrà al Sindicat de la Sanitat d'aquesta organització, i l'any 1934 obrí una consulta per a dones obreres. Al mateix any es traslladava a viure a Madrid.

En el temps de la II República va ser la directora general de Sanitat del ministeri de Sanitat encapçalat per Frederica Montseny. La seva actuació se centrà especialmente en l'àmbit de la sanitat infantil, i en la higiene i l'educació sexual de la classe obrera, tant per front a les malaties venèries com també per desenvolupar una sexualitat més rica i lliure de prejudicis entre les dones.

A l'inici de la Guerra Civil (1936) va acudir com a miliciana de la Salut al Front de Madrid. I durant la guerra va ser nomenada directora d'Assistència social, per encarregar-se de les granges-escoles per als nens que arribaven a Barcelona desplaçats de les zones en guerra, tasca per a la qual mostrà una gran capacitat d'organització en uns temps tempestuosos. Amparo elaborà per a aquestes escoles un pla pedagògic. A Barcelona, dirigí també el Casal de la Dona Treballadora on desenvoluparà bona part de la seva activitat més significada (1937-1939).

El seu ideari es reflectí també en les conferències i xerrades que féu a ateneus i universitats, així com als articles que publicà a revistes de l'època com ara Revista blanca, Tierra y libertad, Tiempos nuevos... i, en especial, a Mujeres libres, revista i agrupació de dones que ella mateixa fundà, juntament amb Mercedes Comaposada i Lucía Sánchez Saornil, l'any 1936. Les seves idees a l'entorn de la sexualitat femenina, la maternitat, quedaren també recollides al llibre La vida sexual de la mujer. Pubertad, noviazgo, matrimonio, publicat l'any 1932.

A partir de 1939 passà a França i des de Montpellier es va integrar en les noves estructures anarquistes a l'exili, concretamet al Moviment Llibertari Espanyol (MLE), del 1939 al 1942, des d'on va ajudar tots els membres de la resistència. Va ser també destacada la seva actuació en els camps de concentració francesos.

A la fi de la guerra va passar a Tolosa de Llenguadoc on treballà de metgessa, a l'Hospital de Varsòvia. Al 1950 fou la responsable del dispensari de la Creu Roja espanyola.

Mantingué fins al final de la seva vida la seva actuació humanitària i a favor dels més desafavorits. Morí el 1968, quan estava a punt de desplaçar-se fins a Algèria per atendre els ferits de la guerra que mantenia aquest país africà amb la metròpoli francesa.

Obra:(1923). Amor. Zaragoza: Tip. La Academia (novel·la).
(1931). Cartilla de Consejos a las Madres. Zaragoza.
(1932). La vida sexual de la Mujer. Pubertad, noviazgo, matrimonio. València. Cuadernos de Cultura.
(1937). El Niño. Barcelona: Ediciones de Mujeres Libres.
(1937?): La Ciencia en la Mochila. Barcelona. Ediciones de Mujeres Libres. (Por la Doctora Salud Alegre).
Articles a Mujeres Libres (1936-1939), La Voz de Aragón, Estudios (València), Tiempos Nuevos, Revista blanca, Tierra y libertad, Generación consciente, Estudios.
Selecció de textos d'Amparo Poch en el volum d'Antonina Rodrigo (2002).
Fonts orals:
Fonts documentals, libràries i arxivístiques:

Fonts iconogràfiques:

Font: http://www.matriz.net/mys/mys-10/linaje/lin_10.html [Consulta: 25/02/2010]. Vegeu també el llibre d'Antonina Rodrigo (2002).

Fonts bibliogràfiques:Rodrigo, Antonina (2002). Una mujer libre. Amparo Poch y Gascón, médica y anarquista. Barcelona: Ed. Flor del Viento. Col. Tramontana

Rodrigo, Antonina (2002). Amparo Poch y Gascón. Textos de una médica libertaria. Zaragoza: Alcaraván Ediciones. Diputación de Zaragoza. Colección Benjamín Jarnés.

Iturbe, Lola (1974): La mujer en la lucha social. La guerra civil de ESpaña. México. Editores Mexicanos Unidos SA.

Ackeksberg, Martha A. (1999). Mujeres Libres. El anarquismo y la lucha por la emancipación de las mujeres. Barcelona: Ed. Virus. Memoria.

Mujeres Libres. Luchadoras libertarias (1999). Madrid. Fundación Anselmo Lorenzo. Col. Mujeres 1.

Mujeres Libres. Aproximació a Mujeres Libres (2008). Barcelona: CMHD. Memorial Democràtic.

Vinculada a les corrents
(culturals i/o de pensament):
 • Anarquisme
 • Feminisme
Vinculada a les entitats:
 • Dones Lliures
 • Confederació Nacional del Treball (CNT)
 • Casal de la Dona Treballadora
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Dolors Marin Silvestre
Darrera modificació:2010-10-04 20:26:53