Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Sofia Montaner Arnau

Identificació:Trementinaire
Data de naixement:1908
Data de defunció:1996
Nascuda a:Josa i Tuixén
Alt Urgell
Lloc de defunció:Josa i Tuixén
Alt Urgell
Llocs de vinculació:Vall de Lavansa
Condició Socio-Econòmica:
  • Camperola
Condició Jurídico Etnica:
  • Casada
Biografia:

L'ofici de trementinaire va ser una activitat exclusiva de la vall de La Vansa i Tuixent a la comarca de l'Alt Urgell. Exercida majoritàriament per dones, tenia com a objectiu complementar l'economia domèstica de la família i aportar-ne liquidesa en forma de diners, en un context on els intercanvis monetaris eren escassos. 


Les trementinaries es desplaçaven per Catalunya seguint uns itineraris prefixats amb la finalitat de vendre la trementina, herbes remeieres i altres productes de muntanya. Els viatges de les trementinaires tenien també com a objectiu comprar o obtenir objectes i recursos que no eren accessibles a la muntanya. Com diu l'antropòleg Joan Frigolé «anar pel mòn fou una de les estratègies adaptatives d'una pagesia de muntanya amb una economia d'autoconsum, en el context d'una economia mercantilitzada».


Sortien de la vall generalment per parelles i viatjaven a peu o en transport públic quan era possible. Generalment sortien dues dones, una jove i una més gran, amb més experiència. En general eren de la mateixa família, germanes, mare i filla o àvia i neta. La confiança entre elles era molt important ja que la gran transmetia a l'aprenenta no només els coneixement sobre plantes i trementina sinò també les arts medicinals, els circuits de venda i els clients potencials. Durant el trajecte s'hostatjaven a cases particulars on se les acollia a canvi d'herbes i remeis. Els seus circuits habituals incloïen les comarques dels dos Pallars, la Cerdanya, els dos Urgells, l'Anoia, el Bages, Osona, els dos Vallesos, el Barcelonés, la Selva, el Gironés, els dos Empordans i la Garrotxa. Però també van arribar fins l'Aran, el sud de França, Tarragona i l'Aragó. Solien fer dos viatges a l'any, un a la tardor del qual retornaven per Nadal, i un altre tan bon punt havien matat el porc i que durava fins la Pasqua. El primer viatge d'una trementinaire que tenim documentat fou el 1875. El darrer el va fer la Sofia Montaner el 1984.


Sofia Montaner va començar a anar pel mòn amb la seva àvia i després amb la seva mare. També va anar a servir a Terrassa. El seu pare tenia un ramat no transhumant, però el va perdre durant la guerra.


L'any 1936 es va casar amb Miquel Borrell que era del mateix poble, fill de trementinaire. En Miquel havia anat pel món amb la seva mare perquè no tenia cap filla. El seu pare treballava al bosc i anava a segar. En Miquel també va fer durant molt de temps de segador i de llenyataire.


Després de la Guerra Civil, Sofia va anar pel món amb la seva sogra, amb les dues filles grans separadament, amb noies llogades, amb una dona del seu poble de la mateixa edat, i finalment amb el seu marit, amb qui va viatjar fins a 1982. Aquest és un dels pocs casos en què un home va exercir l'ofici.


Sofia va fer el darrer viatge el 1984 quan comptava 73 anys.


El desembre de 1998 es va inaugurar a Tuixen el Museu de les Trementinaries, un homenatge a aquestes dones valentes i una nova contribució post mortem a les transformacions econòmiques, culturals i socials de la vall de La Vansa.

Obra:
Fonts orals:
Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
Fonts iconogràfiques:

Pasques, Jordi.  «lo Miquel i la Sofia, trementinaires d’Ossera ». Enregistrament videogràfic (Ossera, 11 de juliol de 1989).

 

Fonts bibliogràfiques:

Frigolé Reixach Joan  (2005). «Dones que anaven pel Mòn.Estudi etnogràfic de les trementinaires de la vall de la Vansa i Tuixent»  Barcelona: Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Bonet, M. Àngels (2000). «Remeis antics. Les Trementinaires».  Amindola, núm. 40 (11-13 agost 2000).

Folch Serra, Mireya (1990). «Voices of the place: dialogical landscape in the Catalan Pyrenees». Thesis . Dpt. of Geography Queen’s University Ontario Canada.

Vinculada a les entitats:
  • Museu de les Trementinaires (Tuixent)
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Clara Garí Aguilera
Darrera modificació:2010-10-04 18:27:54