Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Balbina Pi Sanllehy (Margot, Libertad Caida)

Identificació:Activista anarquista, teixidora
Data de naixement:1896
Data de defunció:juliol de 1973
Relacions familiars:Va deixar el seu company, Gonçal Soler, perquè es decantava cap el moderantisme i va ingressar al 1936 al PSUC.
Nascuda a:Sant Boi de Llobregat
Baix Llobregat
Lloc de defunció:(Perpinyà)
França
Llocs de vinculació:Sabadell
París
Banyuls sur Mer
Condició Socio-Econòmica:
  • Obrera
    filadora
Condició Jurídico Etnica:
  • Casada
Biografia:

Balbina Pi, que formà part de les files anarquistes, va pertànyer a la mateixa generació de dones obreres i molt actives als primers vint anys del segle XX, com ara Dolcet, Alegre, Lola Ferrer, M. Granjel, etc., de les quals disposem de molt poca informació.

L'any 1917 la trobem treballant a Sabadell on desenvolupa la tasca de delegada de la Federació Local del Sindicat Únic (CNT) de la localitat. En aquestes dates ja fa el seu primer míting al costat del sindicalista Angel Pestaña, també a Sabadell. Farà altres mítings i conferències amb les seves companyes de fàbrica, com també gires de propaganda per les comarques tèxtils de Catalunya. Les seves accions i xerrades a favor dels anarquistes deportats a La Mola (1920-1923) la portaran també a Cartagena. Va participar en nombroses activitats teatrals en els ateneus i centres obrers.

Va assistir al Ple Regional dels sindicats anarquistes de Lleida (1923), i al 1931 la veiem militant en la fracció més radical de l'anarquisme organitzat. D'ofici filadora, Balbina va brodar les primeres banderes roig-i-negres de les quals es té constància a la CNT-FAI.

Al 1936 no es va posar d'acord amb alguns sectors anarquistes i per aquest motiu va organitzar el seu propi grup femení i anticlerical amb què va fer alguns actes de propaganda.

Amb la derrota de 1939 es va amagar i va passar a la clandestinitat fins que als anys seixant va decidir de marxar a França. En aquestes dates, va tornar a fer teatre a l'entorn dels grups del SIA (Solidaridtat Internacional Antifeixista). Va residir a Toulouse i a París.

Al 1970, amb la salut molt migrada, va abandonar les seves activitats, i va passar a residir a Banyuls sur Mer. Poc després moria a l'hospital de Perpinyà.

Obra:Articles a Nuestra Voz i Solidaridad Obrera.
Fonts orals:
Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
Fonts iconogràfiques:

 

 

 

 

 

Font: http://www.veuobrera.org/01biogra/1biogr-n.htm [Consulta: 24/02/2010]

Vegeu també una altra fotografía de Balbina Pi a: Iturbe, Lola (1974). La mujer en la lucha social iyen la guerra civil de España. México: Editores Mexicanos Unidos.

Fonts bibliogràfiques:

Flores, Pedro (1981). Las luchas sociales en el Alto Llobregat y Cardoner: contribución a la historia de Manresa y comarca. Barcelona

García Oliver, Juan (1978). El eco de los pasos. El anarcosindicalismo en la calle, en el Comité de Milicias, en el Gobierno, en el exilio. París: Ruedo Ibérico.

Iturbe, Lola (1974). La mujer en la lucha social iyen la guerra civil de España. México: Editores Mexicanos Unidos.

Soriano Jiménez, Ignacio Clemente (2008): L'anarquisme a Tarragona (1917-1924): Formós Platja i Carme Paredes. Tarragona: Ed. Cercle d'Estudis Històrics i Socials "Guillem Oliver" del Camp de Tarragona.

Vinculada a les corrents
(culturals i/o de pensament):
  • Anarcosindicalisme
  • Feminisme
Vinculada a les entitats:
  • Confederació Nacional del Treball (CNT)
  • Solidaritat Internacional Antifeixista (SIA)
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Dolors Marin Silvestre
Darrera modificació:2010-10-04 20:02:30