Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Josefina Salvador Segarra

Identificació:Violinista, experta en moda
Data de naixement:febrer de 1920
Data de defunció:maig de 2006
Relacions familiars:Filla de Josep Salvador Ferrer i Matilde Segarra Gil i germana de la compositora Matilde Salvador Segarra.
Nascuda a:Castelló de la Plana
Plana Alta
Lloc de defunció:València
Llocs de vinculació:Benicàssim
Alacant
Condició Socio-Econòmica:
 • Burgesa
 • Artesana_Artista
  música
Condició Jurídico Etnica:
  Biografia:

  Josefina Salvador Segarra, filla de Josep i Matilde, va néixer a Castelló de la Plana el 1920. Vivia amb la seua germana, Matilde Salvador Segarra, filla predilecta de Castelló, a la capital del Túria i amb aquest passava els estius a Benicàssim. El seu matrimoni amb Fernando Gaos i González Pola va tenir una curta durada, de manera que des d'aleshores va viure a València amb la seua germana Matilde, la qual va tenir cura d'ella, que tenia una feble salut, fins als darrers dies. Va desenvolupar diferents vessants de l'art. D'una banda es va dedicar a la música com a intèrpret de violí amb nombroses actuacions arreu del món, sobretot als concerts de la Societat Filharmònica de València. Va ser deixebla del violinista borrianenc Abel Mus i més tard es va dedicar a la docència musical i ocupà el càrrec de catedràtica del Conservatori Superior d'Alacant "Óscar Esplá".  De molt menuda va assistir amb son pare a un concert del pianista Artur Rubinstein a Borriana. Es tractà del seu primer record musical, segons testimoni propi en una entrevista publicada a la premsa de Castelló el 6 de juny de 1998, en la qual recordava la interpretació de Berceuse del Chopis i de la Dansa del Foc de Manuel de Falla. Xavier Casp li dedicà un poema i Salvador Bacarisse dues composicions musicals. D'altra banda, va col·laborar en diverses publicacions periodístiques amb articles com a crítica experta en moda, entre les quals podem citar les publicades al suplement "Siete Días" del diari Mediterráneo de Castelló o a l'ABC de Sevilla, des dels anys vuitanta fins a finals dels noranta. El poeta Manuel Molina li dedicà el seu llibre Amistad con Miguel Hernández en Alacant el 18 de gener de 1972. Va morir a València el 20 de maig del 2006 i va ser soterrada al cementiri general d'aquesta ciutat.

  Obra:
  Fonts orals:

  Entrevistes diverses als seus cosins Josep Antoni Pradells i Fina Irún.

   

   

   

  Fonts documentals, libràries i arxivístiques:

   

  Fonts iconogràfiques:
  Fonts bibliogràfiques:Solbes, Rosa (2007). Matilde Salvador, converses amb una compositora apassionada. València: Tàndem Edicions - Universitat Jaume I.
  Vinculada a les entitats:
  • Conservatori Superior de Música Óscar Esplá (Alacant)
  • Orquestra Filharmònica de València
  Arxius adjunts:
  Autor de la fitxa:Amparo Ayora Del Olmo
  Darrera modificació:2010-09-23 20:12:53