Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Emma, de Barcelona

Identificació:Abadessa de Sant Joan de les Abadesses
Data de naixement:880 (circa)
Data de defunció:942
Relacions familiars:Filla de Guifré I de Barcelona, el Pilós, i de Guinedilda.
Nascuda a:
Lloc de defunció:Sant Joan de les Abadesses
Llocs de vinculació:
Condició Socio-Econòmica:
 • Noble
Condició Jurídico Etnica:
  Biografia:

  La vida d'Emma va inexorablement unida a la història del monestir de Sant Joan de Ter, més tard conegut com de les Abadesses, cenobi fundat el 885 expressament pels seus pares i al qual la destinaren de ben petita, a través d'un acte formal de donació o oblació. Governà directament aquesta comunitat a partir del 897 fins el 942, data de la seva mort. Durant aquest temps, Emma exercí una intensa activitat com demostra el nucli fundacional de l'arxiu del monestir, format per més de dos-cents documents, entre els quals les escriptures fundacionals, la documentació personal d'Emma, i les donacions que van anar augmentant el patrimoni del monestir i el seu radi d'acció. El monestir exercí un paper central en el procés d'ordenació del territori de la Catalunya central i en la tasca de repoblament de les seves terres, a Vallfogona de Ripollès, Llaers, Segúries i les valls de Lillet i de Ribes. La seva acció repobladora incidí de manera especial en la vall de Sant Joan, si bé es va adentrar en punts concrets, estratègics, de la zona del Berguedà i del Vallès. Són molts els pobles que apareixen per primera vegada en la documentació escrita gràcies a l'acció civilitzadora d'Agnès: Aiguafreda, l'Ametlla del Vallès i la Garriga, la Roca, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Pere de Vilamajor i Tagamanent, al Vallès Oriental; Centelles, Sant Martí de Centelles, Sant Quirze i Santa Maria de Besora, Seva i Sora, a Osona; Gombrèn, Llaès, Planès de Rigard, Sant Martí de Surroca, Sant Pau de Segúries, Vallfogona del Ripollès, al Ripollès; Angostrina, a l'Alta Cerdanya; Fullà i Vilafranca del Conflent, al Conflent; La Pobla de Lillet, Sant Joan de Montdarn, al Berguedà. Una tasca que comportà la repoblació i la roturació de les terres i l'estructuració d'una incipient xarxa parroquial, amb l'edificació d'esglésies, element cohesionador del nou enclavament. Un extens territori, gairebé equivalent a un comtat, que partia de la dotació inicial dels seus pares i per al qual Guifre I atorgà de bell antuvi, immunitat i plena autoritat.

  Durant el seu abadiat, Emma aconseguí un nombre important de privilegis que beneficiaven el monestir: el 899 el rei franc Carles el Simple estenia un privilegi d'immunitat i protecció a favor del monestir; el 906 l'episcopat de la província eclesiàstica de Narbona prenia el cenobi i el seu patrimoni sota la seva protecció. El monestir gaudia per tant d'immunitat i cap oficial del comte podia penetrar a les seves terres per fer justícia o per exigir impostos. Sabem que Emma portà a la pràctica aquest precepte amb l'ajut, a l'interior d'aquest domini exempt, d'un tribunal de justícia format per cergles, professionals del dret i propietaris lliures. El dret del monestir era respectat tant a aquest nivell inferior que regulava els contenciosos sorgits al territori, com en un nivell més superior, amb l'ajut del tribunal del seus germans, els comtes. A través d'aquestes instruments, Emma protegí els seus drets senyorials sobre els homes i dones i les propietats de la seva jurisdicció.

  Emma va establir al monestir de Sant Joan un escriptori on sabem es confeccionaven els llibres litúrgics de què proveïa les noves esglésies de la zona repoblada; disposava també d'un nucli de clegues i sacerdots, jutges i saigs que s'encarregaven de la redacció i creació de la documentació d'arxiu conservada. L'autoritat i el prestigi d'Emma es reflecteixen en els termes usats en aquesta documentació, que la identifiquen com a «venerable i religiossíma».

  Obra:
  Fonts orals:
  Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
  Fonts iconogràfiques:
  Fonts bibliogràfiques:Esteve, Josep. Emma de Barcelona, primera abadessa de Sant Joan. En: Arxiu del Monestir de Sant Joan de les Abadesses .

  Albert i Cosp, Esteve (1969). Les abadesses de sant Joan. Barcelona: Dalmau (Episodis de la història, 69).

  Aurell, Martí (1998). Les noces del comte. Matrimoni i poder a Catalunya (785-1213). Barcelona: Omega.

  Abadal, Ramon d' (1989). Els temps i el regiment del comte Guifré el Pilós. Sabadell.

  Junyent, Eduard (1976). El monestir de Sant Joan de les Abadesses. Junta del Monestir.

  Pladevall i Font, Antoni (1995). «El monestir de Sant Joan de les Abadesses». En: Art i cultura als monestirs del Ripollès. Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat (Biblioteca Milà i Fontanals, 20), p. 45-59.
  Vinculada a les entitats:
  • Monestir de Sant Joan de les Abadesses
  Arxius adjunts:
  Autor de la fitxa:Núria Jornet Benito
  Darrera modificació:2010-09-30 16:15:34