Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Teresa, d'Entença

Identificació:Comtessa d'Urgell, infanta d'Aragó
Data de naixement:1300 (circa)
Data de defunció:1327
Relacions familiars:Muller d'Alfons III el Benigne i mare de Pere III, el Cerimoniós.
Nascuda a:
Lloc de defunció:Saragossa
Llocs de vinculació:Corona d'Aragó
Comtat d'Urgell
Sardenya
Condició Socio-Econòmica:
  • Noble
    comtessa
  • Noble
    infanta
Condició Jurídico Etnica:
  • Casada
Biografia:

Teresa d’Entença, filla de Constança d’Antilló i de Gombau d’Entença, va heretar de la seva mare el comtat d’Urgell, el vescomtat d’Àger i la baronia d’Antilló, i del seu pare, la baronia d’Alcoletge i la baronia d’Entença. El seu matrimoni amb l’infant Alfons, segon fill de Jaume II, formava part de l’acord pactat entre aquest i Ermengol IX per a la cessió del comtat d’Urgell a la corona, pel preu de cent mil sous jaquesos.

La descripció que en fa Ramon Muntaner és prou eloqüent: «E aquest senyor infant n’Anfós hac per muller una de les pus gentils dones d’Espanya qui filla de rei no fos, e la pus rica, ço és a saber, la filla del molt noble en Gombau d’Entença; e ab ella pres lo comtat d’Urgell e tota la baronia d’Antilló e tota la baronia de son pare, e aquestes baronies son gran cosa [...] e fo de les pus sàvies dones del món que de la sua saviesa se poria fer un gran libre».

Els primers tres anys de matrimoni Alfons i Teresa, aleshores comtes d’Urgell, visqueren a Balaguer on van néixer els seus primers dos fills, Alfons que morí amb un any i Pere, el futur Pere III. A partir de 1319, després que, per la renúncia al tron del seu germà, el seu marit esdevingué hereu al tron, la parella va assumir les noves tasques que li correspongueren. Teresa marxà amb Alfons a la campanya de Sardenya, on l’acompanyà durant els setze mesos que durà aquesta tenint cura d’ell durant la seva malaltia. Les cartes que Teresa envià al rei Jaume durant la campanya de Sardenya mostren la seva intel·ligència i dots d’observació, que li valgueren la confiança d’aquest i també de la reina Elisenda de Montcada, qui donà suport fermament el fet  que el seu fill Pere fos declarat hereu per davant de les pretensions al tron de l’infant Pere de Ribagorça. 

Teresa d’Entença va ser mare de set fills, dels quals li sobrevisqueren únicament tres: Pere que seria el futur rei, Jaume, comte d’Urgell, i Constança que es casà amb Jaume III de Mallorca. Morí de sobrepart del seu darrer fill, Sanç, a Saragossa a l’octubre de 1327 i va ser soterrada al convent dels framenors de la mateixa ciutat, poc abans de que el seu espòs fos coronat rei d’Aragó.

Obra:
Fonts orals:
Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
Fonts iconogràfiques:
Fonts bibliogràfiques:Soldevila, Ferran (ed.) (1971). Les Quatre grans cròniques. Barcelona: Selecta.
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Elena Cantarell Barella
Darrera modificació:2010-06-19 18:12:17