Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Valençona, de Xilvella (muller de Ramon Muntaner)

Identificació:Camperola, propietària
Data de naixement:1285 (circa)
Data de defunció:1340 (circa)
Nascuda a:València
Horta
Lloc de defunció:València
Horta
Llocs de vinculació:
Condició Socio-Econòmica:
  • Camperola
  • Propietària
Condició Jurídico Etnica:
  • Casada
Biografia:

Valençona era la pubilla de l’alqueria de Xilvella a l‘Horta de València i procedia d’una família camperola benestant.  L'any 1299, amb 14 anys, la van prometre a Ramon Muntaner.  La família de Muntaner havia emigrat a València després de la destrucció de Peralada l’any 1285. El noi era lletrat i procedia d’una família que havia estat rellevant a la vila empordanesa, però no pas noble; es va enrolar com a soldat de fortuna, i deixà a València la jove promesa. Va estar al servei dels reis del casal d’Aragó a Menorca, Sicília i Grècia entre altres destinacions.

Valençona va ser doncs la noia que espera pacientment  el retorn del promès, que finalment, després de nombroses batalles i aventures per la Mediterrània,  va retornar per casar-se amb ella, i amb una brillant ascens polític.

Ramon Muntaner feia més de deu anys que anava pel món. Arribava a Sicília, després de tornar de la campanya de Grècia, per demanar llicència al rei Frederic: «que jo pogués anar a les parts de Catalunya e prendre ma muller que havia afermada,  fadrina, en la ciutat de València bé havia deu anys». Va preparar curosament el seu retorn, havia armat una nau amb cent remers i havia comprat l’aixovar pel casament; però el rei li manà que es fes càrrec del comandament de l'illa de Djerba que es trobava en una difícil situació.

Muntaner va estar-se a Djerba durant dos anys. Llavors va emprendre viatge per anar-se a casar. Era l’any 1311, ell tenia quaranta-sis anys, ella en tindria uns vint menys. Es van estar a Xilvella només vint-i-tres dies, després van embarcar cap a Djerba, on van fer una gran festa per ells i visqueren en pau durant tres anys; allà nasqueren els seus dos fills, Macari i Marti.

Però la guerra continuava i Djerba estava a punt de ser atacada per Robert d’Anjou; llavors el rei Frederic li va manar que fes marxar del castell les dones i els nens.  Muntaner va llogar una nau i hi va fer embarcar la seva muller i els dos fills. Imaginem el viatge de tornada de Valençona, més d’un mes en una galera en un llanguíssim peregrinar pels ports de cabotatge del nord d’Àfrica i de la costa peninsular fins arribar a València amb els seus fills tant petits i prenyada de cinc mesos.  Poc després, Valençona, tingué una nena, Caterina.

El seu marit  va retornar al cap d’un parell d’anys, si bé anava i venia de diverses missions. Just a l’alqueria de Xilvella  Ramon Muntaner situa la visió que el mogué a escriure. Ens diu que, en somnis, va veure un home vestit de blanc que l’empeny a redactar la crònica i que abans de desaparèixer, el va senyar i el va beneir a ell, a la muller i als fills. Va ser doncs al costat de Valençona que va trobar la pau suficient per recordar i escriure. Crec que amb aquesta benedicció el cronista reconeixia en certa manera el paper de la seva dona, silenciosa, esperant, parint, i estant al seu costat quan començà a redactar la crònica. És com si ella i l’horta li donessin la pau d’esperit suficient per escriure. Però, sempre inquiet, va tornar a marxar i morí a Eivissa l’any 1332.  De Valençona, no en sabem res més.

Fonts orals:

 

Fonts documentals, libràries i arxivístiques:

Cronica de Muntaner, caps. 1, 186,  251, 255, 259.

Fonts iconogràfiques:

 

Fonts bibliogràfiques:

Tasis, Rafael (1964). La vida de Ramon Muntaner. Barcelona: Rafael Dalmau (Episodis de la Història, 51).

 

Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Teresa Vinyoles Vidal
Darrera modificació:2010-09-28 15:31:27