Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Gertrudis Anglesola

Identificació:Abadessa de Gratia Dei o de la Zaidia
Data de naixement:juny de 1641
Data de defunció:març de 1727
Relacions familiars:Filla natural de Miquel Jeroni d'Anglesola.
Nascuda a:València
Horta
Lloc de defunció:València
Horta
Llocs de vinculació:València
Condició Socio-Econòmica:
  • Religiosa
    abadessa
  • Religiosa
    mística
Condició Jurídico Etnica:
  • Soltera
Biografia:

Filla natural de Miquel Jeroni d'Anglesola, va quedar òrfena molt aviat i se'n va anar a viure amb el seu avi, Guillem Ramon d'Anglesola qui, als nou anys d'edat, la va portar al monestir ciscertenc de Gratia Dei o de la Zaidia, a València, actualment traslladat a Benaguasil. Allà en va tenir cura una germana de l'avi, Guiomar d'Anglesola, professa del monestir. Va prendre l'hàbit blanc i l'any 1667 va fer professió, tot i que algunes de les monges s'hi havien oposat a causa dels éxtasis i de les visions que tenia des dels 13 anys d'edat, que alteraven la tranquil·litat del claustre. Va ser procuradora l'any 1689, portera l'any 1693, sacristana l'any 1701 i abadessa des de l'any 1709 al 1722, i després va tornar a ser escollida. Va morir l'any 1727 i enterrada al cor. L'any 1733, a prec de l'abadessa, va ser desenterrada i els seus ossos van ser traslladats a una arca de fusta i posats en un nínxol de la paret del cor amb la inscripció següent: «Estos son los huessos de la venerable doña Gertrudis Anglesola, religiosa y dos vezes abadessa de este Real Monasterio de la Zaydia... ».

El seu confessor, el trinitari descalç Josep de San Juan de Mata, li ordenà escriure detalls de la seva vida interior, que després van formar part de la biografia que li féu José Vicente Ortí. En aquesta biografia se li reconeixia l’excel·lència en les virtuts religioses: pobresa, castedat, obediència i humilitat. S’enumeraven tots els treballs espirituals que havia tingut i les penitències que havia suportat, com a model de santedat per a les religioses del monestir.

Obra:
Fonts orals:
Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
Fonts iconogràfiques:
Fonts bibliogràfiques:Ortí, José Vicente (1743). Vida, virtudes y prodigios de la venerable señora doña Gertrudis de Anglesola.  València: Impremta José Tomás Lucas.

Poutrin, Isabelle (1995), Le voile et la plume. Autobiographie et sainteté féminine dans l'Espagne moderne. Madrid: Casa de Velázquez.


Vinculada a les corrents
(culturals i/o de pensament):
  • Barroc
Vinculada a les entitats:
  • Orde Cistercenc / Orde del Císter (O. Cist.)
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Laia de Ahumada Batlle
Darrera modificació:2010-09-28 17:32:27