Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Dolors Lafitte Masjoan (Maria Lafitte (des de 1996))

Identificació:Cantant, trobadora
Data de naixement:1949
Data de defunció:febrer de 2008
Nascuda a:Roda de Ter
Osona
Lloc de defunció:Girona
Gironès
Llocs de vinculació:Manlleu
Barcelona
Girona
Condició Socio-Econòmica:
  • Artesana_Artista
    trobadora
Condició Jurídico Etnica:
  • Casada
Biografia:Dolors Laffitte va néixer a Roda de Ter, filla de pare occità. Va assistir a l'escola religiosa de monges de Manlleu i allí les seves companyes ja la recorden cantant al pati enmig de les rotllanes de nenes.

Va entrar a treballar al sector tèxtil des de molt joveneta i ho combina amb la seva vocació artística. Als 18 anys va publicar el seu primer disc inmersa dins del moviment reivindicatiu cultural de la Nova Cancó i en els entorns del grup Els Setze Jutges. La seva trajectoria sempre va estar vinculada a l'ús del català en la música i va recuperar bona part del nostre poemari tradicional. Va fer recerca sobre els poetes catalans i la música antiga, com l'occitana, la sefardí o els místics i religiosos, com Verdaguer o Llull. Dolors Laffitte es va convertir en un referent europeu en el seu camp i sovint se la va convidar a participar en projectes d'intèrprets internacionals. Tot i així, la seva carrera va ser ignorada o silenciada a partir dels anys 80.

Va començar la seva carrera interpretant cançons dels autors francesos moderns com Brel, traduïts al català per Espinàs i d'altres. També va cantar cançons que per a ella van escriure Lluís Llach, Maria del Mar Bonet, Ramon Muntaner, Teresa Rebull, Maria Aurèlia Capmany, Ovidi Montllor, Toni Llovet, etc.

El 1968 va participar amb Lluís Llach al Festival de la Cançó Mediterrània amb A cara o creu. El seu va ser el disc català de l'any.

També va recuperar cançons tradicionals pels infants i fundà els grups Ara va de bo als anys 70 i L'Arc en el cel als 80, on assolí una gran estimació entre els més petits. També va fundar el grup de música culta Ensamble Llull, on recuperà instruments antics.

Va debutar en el teatre, en les obres Bestiari (1972), de Pere Quart, produïda per La Trinca i amb Miguel Cots, i en les sessions de teatre de Ca-Barret de La Cova del Drac de Barcelona.

El 1991 funda el grup Els Trobadors amb el pare dels seus dos fills, A. Encinas, amb temes de Ramon Llull que, en ser tan ben interpretats, seran recuperats per Lorena McKennitt en el seu treball The mask and mirror (1994).

Va col·laborar amb moltes formacions musicals i cantautors com Las Madres del Cordero de Moncho Alpuente, Hilario Camacho, L'am de Foc, o L'Albera. Va ser fundadora del moviment del Tradicionarius i de la Fundació Cultural Pangea Music.
Va residir a Barcelona, Piera, Vilert, Banyoles i Girona.

Va participar en formacions polítiques ecologistes com en les llistes d'Els Verds-Alternativa Verda (EV-AV) en els darrers anys de la seva vida.

Va deixar algunes cançons inèdites i els seus fills segueixen la seva trajectòria musical d'honestedat i treball de recerca.
Obra:(1968): Cançons Occitanes. Concéntric.
(1969) E.P.: "Qué n'havem fet, bona gent?"
(1971): Cançons d'Israel. Concéntric.
(1973): Varietat de Varietats. (Temes de M. A. Capmany i J. Vidal Alcover).
(1975): Hello Dolly. Edigsa (temes de Mistinguett, Rebull, O. Montllor, Llach, Espinàs, etc.)
(1991): Et ades sera l'Alba. Amb els Trobadors. Sonifolk S.A.
(1995): Estimats poetes. Cants de l'esperit. Amb Mercè Torrents. Picap.
(1998): D'amic et amat. Institut d'Estudis Baleàrics.
(2001): Cançons Tradicionals de Catalunya. Sonifolk S.A.
Fonts orals:
Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
Fonts iconogràfiques:

Font: http://ca.wikipedia.org/wiki/Maria_Dolors_Laffitte_i_Masjoan [Consulta: 23/02/2010].

Fonts bibliogràfiques:Pujadó, Miquel (2000). Diccionari de la Cançó. D'els Setze Jutges al Rock Català. Barcelona: Enciclopèdia Catalana.
Vinculada a les corrents
(culturals i/o de pensament):
  • Catalanisme
  • Ecologisme
Vinculada a les entitats:
  • Tradicionarius
  • Fundació Cultural Pangea Music
  • Ara va de bo (Grup Musical)
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Dolors Marin Silvestre
Darrera modificació:2010-10-02 20:49:45