Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

María Caritat Rio Hernàndez (Caridad Mercader)

Identificació:Miliciana comunista, espia del KGB
Data de naixement:març de 1892
Data de defunció:1975
Relacions familiars:Mare de Ramón Mercader, el qual matà a Trotsky a Mèxic.
Nascuda a:(Santiago de Cuba)
Cuba
Lloc de defunció:(París)
França
Llocs de vinculació:Barcelona
París
Mèxic
Condició Socio-Econòmica:
  • Burgesa
    empresària
Condició Jurídico Etnica:
  • Casada
Biografia:

Maria Caritat va nàixer a Santiago de Cuba, en una família d'indians catalans. El pare era aristòcrata a Cuba i membre de l'administració colonial; va simpatitzar amb el moviment independentista i fou un dels primers que va alliberar els seus esclaus.  Caritat va emigrar amb la seva família a Barcelona als 6 anys amb la pèrdua de les colònies espanyoles (1898). Va seguir amb la seva educació selecta a escoles religioses (pensionat al Sagrat Cor de Barcelona) per passar després a Londres i París.

El 1911,  quan tenia 19 anys, es va casar amb Pau Mercader, industrial tèxtil molt ric del que aviat es distanciarà per ser un matrimoni de conveniència. Tingué 5 fills, Ramón (1913), Jordi, Pau, Montserrat i Lluís. El més conegut és Ramón Mercader, que matà a Trotsky. Molts la consideraren com la instigadora de l'actitud del fill.

Després de fracassar el seu matrimoni va freqüentar els cercles més bohemis de Barcelona i els grups anarquistes dels anys vint. Va passar de freqüentar el Liceu, l'hipòdrom i el luxe, als ateneus i tabernes obreres de barriada. Es va implicar amb els grups anarquistes en atemptats en contra dels interessos del seu marit. Cap al 1923 els seus germans, espantats per la seva actitud, la van tancar en un manicomi, del que seria alliberada 3 mesos després pels seus amics àcrates. Va pendre els seus fills i va fugir a França.

Entre 1924-25 va viure a Dax on regentà un restaurant, i després va marxar a Tolosa de Llenguadoc on va treballar en diversos oficis per mantenir la seva mainada. Va fer un intent de suicidi entre 1927-28. Després, per tal d'aconseguir millors feines va marxar a París,  els 3 fills petits tornaren a Barcelona i els 2 grans ingressaren en escoles professionals franceses.

A París trenca amb els anarquistes i entra en contacte amb els socialistes, amb els qui trenca als anys trenta. Llavors residia a Burdeus i milita entre els comunistes. Ingressa a la XV secció del Partit Comunista francés i comença a treballar pels serveis secrets soviètics, gràcies a la seva educació i al coneixement d'idiomes.

Al 1935 la policia francesa la va expulsar del país i va tornar a Barcelona, on va viure els fets del 19 de juliol i participà en els combats de carrer, s'enrolà en la Columna Durruti i marxà al front. Allà va organitzar la seva pròpia brigada però va ser ferida de gravetat durant el bombardeig de Bujaraloz i fou traslladada a Lleida i a Barcelona, on comença a treballar per al PSUC. Va ser la secretària de la Unió de Dones Comunistes. Amb el seu fill Ramón va fundar el quarter Pablo Iglesias a Sarrià. El 1937 va morir el seu fill Pau al front de Castella i això va fer que enviés els fills petits a l'URSS, on Ramón va ingressar als Cossos Especials d'Espionatge i al KGB.

Caridad va fer tasques de responsabilitat pel partit, com dipositar fons a varis països. Va entrar en relació amb l'ucraïnès Erno Gerö i va ajudar el seu fill a atemptar contra Lleó Trotsky a Mèxic. Ella l'esperava a la sortida amb un cotxe en marxa.

Va tenir molts ajuts vitalicis i condecoracions ofertes per Stalin, en compensació dels seus serveis al comunisme ortodox.

Va residir en diversos països, per morir finalment a París.

Obra:
Fonts orals:

 

Fonts documentals, libràries i arxivístiques:

 

Fonts iconogràfiques:


 

 

Font: http://www.flickr.com/photos/22649339@N02/2200103594/ [Consulta: 25/02/2010].

Fonts bibliogràfiques:

Semprún, Jorge (1978). «La última muerte de Ramón Mercader». En: El País, 20 de octubre de 1978.

Gorkin, Juliàn (2008). Contra el estalinismo. Reedició Fundació Andreu Nin. http://www.fundanin.org/gorkin3.htm. [Consulta: 04/03/2010].

Garmabella, José Ramón (2007). El grito de Trosky. Madrid: Debate.

ABC. 26 de agosto de 1953. http://hemeroteca.abc.es/nav/Navigate.exe/hemeroteca/madrid/abc/1953/08/26.html. [Consulta: 04/03/2010].

Romero Marin, Juan José (2000). En: Martinez, Càndida; Pastor, Reyna; de la Pascua, M. José; Tavera, Susana (ed.). Mujeres en la Historia de España. Enciclopedia Biografica. Madrid: Planeta.

Vinculada a les corrents
(culturals i/o de pensament):
  • Comunisme
Vinculada a les entitats:
  • Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC)
  • Comitè per a la Seguretat de l’Estat (KGB)
  • Confederació Nacional del Treball (CNT)
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Dolors Marin Silvestre
Darrera modificació:2010-10-05 20:57:52