Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Justa Goicoechea Mayayo

Identificació:Militant d'ERC, regidora municipal
Data de naixement:setembre de 1896
Data de defunció:novembre de 1973
Relacions familiars:El pare fou alcalde del partit Radical Republicà al seu poble d'origen (Mallén) a l'Aragó, d'on han d'emigrar a Catalunya (1908) a causa de les pressions dels cacics locals.
Nascuda a:(Mallén)
Lloc de defunció:Barcelonès
Llocs de vinculació:L'Hospitalet de Llobregat
Condició Socio-Econòmica:
  • Obrera
    filadora
Condició Jurídico Etnica:
  • Casada
Biografia:

Justa Goicoechea va néixer a Mallén, a la comarca de les Cinco Villas de l'Aragó. Van emigrar a Catalunya al 1908 i es van establir a la zona de la Mare de Déu del Port, on el pare treballa de pesador a la pedrera del Clot de Can Tunis, a Montjuïc.

Justa havia assistit a l'escola del poble fins als 11 anys i la seva formació posterior fou totalment autodidacta. Al 1915 va entrar a treballar al sector tèxtil, un ofici que no deixaria fins a la seva jubilació el 1956 i que va simultanejar sempre amb la seva militància i el compromís polític, fins i tot quan fou regidora municipal.

Es va casar al 1918 i aquell any també va començar a treballar a Can Pareto del barri de Santa Eulàlia de l'Hospitalet, on desenvolupà bona part de la seva vida laboral i personal. Aviat fou cap de la secció de dones i destacà en la seva militància política. Al 1919 va néixer la seva única filla, però ella va seguir treballant i va passar a residir al barri a prop de la fàbrica al 1927. Un any després va a treballar a Tintes y Aprestos S.A. Minguell de Sants, i al 1930 a A. Cantí del Poble Nou, on serà fins a 1939, quan serà detinguda.

Ja al 1931, es va adherir a Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) on va lluitar pel sufragi femení i per la incorporació de les seves companyes a la vida política. Va ser l’única dona del seu partit que es va presentar en la candidatura d'aquest en les eleccions municipals de gener de 1934. Van guanyar per majoria absoluta davant la candidatura de la Lliga. Justa Goicoechea fou la primera dona regidora a l'Hospitalet de Llobregat i la primera d'ERC que hagi estat documentada fins a l'actualitat.

En aquets anys va començar la seva activitat com a redactora en revistes locals nacionalistes.

Arran dels fets d'octubre de 1934, els ajuntaments catalans van ser dissolts i molts dels seus alcaldes i regidors empresonats. La normalitat tornarà amb les legislatives del mes de febrer de 1936, en què la Generalitat és restablerta i amb ella els ajuntaments electes de tot el país. Justa va tornar a l'Ajuntament on és fins al 31 d'octubre de 1936, en què, ja en plena guerra, es constitueixen nous ajuntaments per decret.

Aquesta militància li costarà tres anys d'estada a la presó de les Corts de Barcelona, en què està en espera de judici. A la fi serà absolta sense càrrecs, però està en llibertat condicional i li va ser prohibit treballar fins a 1943, en què va tornar al sector tèxtil.

Està documentat que fins al desembre de 1948 havia de presentar-se mensualment a la Junta Local de Llibertat Vigilada de l'Hospitalet.

Ja jubilada, va limitar la seva activitat al Casal d'Avis de Santa Eulàlia on era molt estimada i respectada i on seguia vivint al carrer Pareto.

Obra:Articles a Fortitud. L'Hospitalet de Llobregat.
Fonts orals:
Fonts documentals, libràries i arxivístiques:Arxiu Municipal de L'Hospitalet de Llobregat (documentació diversa i premsa local).
Fonts iconogràfiques:

Font: http://www.memoriaesquerra.cat/img/cuadrades/goicoechea.jpg. [Consulta: 27/02/2010]

Fonts bibliogràfiques:

«Justa Goicoechea» (1999). En: Esquerra Nacional, (març-abril 1999). Barcelona.

Vinculada a les corrents
(culturals i/o de pensament):
  • Nacionalisme
Vinculada a les entitats:
  • Esquerra Republicana de Catalunya (ERC)
Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Dolors Marin Silvestre
Darrera modificació:2010-10-12 20:27:13