Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Valença de Tost

Identificació:Comtessa de Pallars Jussà
Data de naixement:s. xi
Data de defunció:s. xi
Nascuda a:
Lloc de defunció:Pallars Jussà
Llocs de vinculació:Pallars Jussà
Condició Socio-Econòmica:
  • Noble
    comtessa
Condició Jurídico Etnica:
  • Casada
Biografia:

Valença de Tost, filla d’Arnau Mir de Tost i d’Arsenda d’Àger, apareix per primer cop a la documentació l’any 1055 amb motiu del seu matrimoni amb el comte Ramon V de Pallars Jussà. No sabem res, doncs, de l’etapa anterior de la seva vida. Aquest matrimoni dóna lloc a la redacció de cinc documents diferents. Els tres primers, datats el 2 de setembre de 1055, constitueixen el dot i les garanties addicionals a aquest que li constitueix el comte. Valença rep la dècima marital i a més Ramon V empenyora els pobles i castells de Llimiana, Mur, Areny i Montaissell a favor de la seva esposa i dels pares d’aquesta, Arnau Mir de Tost i Arsenda. També els ven Llimiana, Mur i Orcau, castells que un any més tard, curiosament, donarà a la seva dona Valença. En efecte, el 26 d’octubre de 1056, Ramon de Pallars signa dos documents mitjançant els quals dóna a la seva esposa una sèrie de castells, fent ús de la prerrogativa prevista per la llei goda que permetia fer donacions a l’esposa, si es desitjava, un cop transcorregut el primer any de matrimoni.

Valença aportava a aquest matrimoni molt més que diners, en un moment en què el comtat de Pallars Jussà es trobava ofegat per les ofensives i agressions d’Artal I de Pallars Sobirà des del nord i del comtat d’Urgell des del sud. Aquesta unió significava per Ramon V la pau i el control sobre els territoris governats per Arnau Mir de Tost: la vall d’Àger i la Conca de Tremp.

Valença apareix al costat del seu marit signant documents de gestió i administració del territori i, sobretot, en les fundacions i donacions pietoses que es van fer durant el seu govern, entre les quals destaca la fundació de la canònica de Mur, dotada molt generosament i fundada per desterrar adequadament la ignorància.

Obra:
Fonts orals:
Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
Fonts iconogràfiques:
Fonts bibliogràfiques:

Aurell, Martin. (1995). Les noces du comte. Mariage et pouvoir en Catalogne (785-1213). París: Publications de la Sorbonne.

Feliu, Gaspar; Salrach, Josep M. (1999). Els pergamins de l'arxiu comtal de Barcelona de Ramon Borrell a Ramon Berenguer I. Barcelona: Fundació Noguera.

 

Miquel Rosell, F. (1945-1947). Liber Feudorum Maior : cartulario real que se conserva en el Archivo de la Corona de Aragón. Barcelona : Consejo Superior de Investigaciones Científicas.

La catalunya romànica (1984-1998). Barcelona: Enciclopèdia Catalana.

Arxius adjunts:
Autor de la fitxa:Elena Cantarell Barella
Darrera modificació:2010-09-28 15:11:10