Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

Josefina Huguet Salat

Identificació:Soprano coloratura
Data de naixement:1871
Data de defunció:1950 (circa)
Nascuda a:Barcelona
Lloc de defunció:Barcelona
Llocs de vinculació:Barcelona
Milà
Condició Socio-Econòmica:
 • Artesana_Artista
  música
Condició Jurídico Etnica:
  Biografia:

  Josefina Huguet va estudiar cant líric a Barcelona amb el mestre Bonet i va debutar al Liceu al 1888. En aquest escenari va actuar repetidament, al començament fent papers secundaris.

  Al 1890 el seu nom ja va aparèixer a la portada d'algunes revistes il·lustrades de l'època i ella va anar adquirint una presència internacional. Al 1896 va debutar a la Scala de Milà, on va interpretar el paper d’Ofèlia a la òpera Hamlet d'Ambroise Thomas i va assolir un gran prestigi internacional. Aquell mateix any va triomfar a l'Academy of Music de Nova York. Tenia un repertori molt ampli: La Sonnambula, Lucia di Lamermoor, Don Giovanni, Il Barbiero de Seviglia, Hamlet, Falstaff, La Traviata, Faust, Carmen, Manon, La Bohème, Rigoletto, Romeo et Juliette, Dinorah, entre altres. Segons la crítica, la Huguet “tenia una veu d'or”, una execució perfecta, un estil molt depurat i molta força dramàtica. El diari El Nacional de Buenos Aires afirmava que era materialment impossible que existís una gola més privilegiada que la que anomenaven “gola Huguet”. El seu fraseig i el so empastat eren també característics. A més gaudia d'una bellesa i simpatia que la feia agradable a tothom. Tots aquest mèrits van fer que La Voce del Padrone (“La voz de su amo”) contactés amb ella al 1903 per enregistrar a Milà uns discos operístics. Aquests discos comercials van ser el primers enregistrats per una cantant espanyola. En total va enregistrar un centenar de discs, a través dels quals es pot comprovar que La Huguet era una especialista en papers de coloratura i dramàtics, com ara I Pagliacci de Leoncavallo, peça que va enregistrar en presència del compositor. Aquestes gravacions les feia paral·lelament als concerts. A partir de 1903 es va instal·lar a Barcelona. Al 1908 es va retirar de la vida concertística però va continuar enregistrant fins al 1910. Va fundar una escola de cant on va formar nous cantants al llarg de 40 anys.

  Obra:
  Fonts orals:
  Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
  Fonts iconogràfiques:

  Font: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Josefina_Huguet.jpg [Consulta: 27/02/2010].

  Fonts bibliogràfiques:

  Alié, Roger (1999). «El Gran Llibre del Liceu». En: Aviñoa, Xosé (dir.). Història de la Música Catalana, Valenciana i Balear. Barcelona: Edicions 62, vol. 12.

  Casares, Emilio (dir. i ed.) (2002). Historia de la Música Española e Hispanoamericana, Madrid: SGAE.

  Casares, Emilio; Torrente, Álvaro (eds.) (2005). La òpera en España e Hispanoamérica. Madrid: ICCMU, Colección Música Hispana. Textos Estudios.

  Hernández Girbal, Florentino (1997). Otros cien cantantes españoles de ópera y zarzuela (s.XIX y XX) Madrid: Editorial Lira.

  Martín de Sagarmínaga, Joaquín (1997). Diccionario de cantantes líricos españoles. Madrid: Acento Editorial.

  Mata, Francesc Xavier; Daufí, Xavier (1988). L'ópera catalana de la A a la Z. Barcelona: AVUI.

  Sanmartí Esteban, Clara (en premsa). «Compositores i Intèrprets». En: Sanmartí, Carme; Sanmartí, Montserrat (eds.). Catalanes del IX al XIX. Vic: Eumo Editorial.

  La Vanguardia. 25 enero 1900, p. 2. <http://www.lavanguardia.es/hemeroteca/>.

  La Vanguardia. 29 marzo 1900, p. 2. <http://www.lavanguardia.es/hemeroteca/>.

  Arxius adjunts:
  Autor de la fitxa:Clara Sanmartí Esteban
  Darrera modificació:2010-10-02 19:57:45