Diccionari biogràfic de dones
Consultes
[ Llista de biografies     
Fitxa biogràfica:

M. Teresa Gibert Perotti

Identificació:Periodista, política
Data de naixement:1904
Data de defunció:1990
Nascuda a:Barcelona
Barcelonès
Lloc de defunció:Sant Cugat del Vallès
Vallès Occidental
Llocs de vinculació:Barcelona
Condició Socio-Econòmica:
 • Activitat_Lliberal
  periodista
 • Activitat_Lliberal
  política
Condició Jurídico Etnica:
  Biografia:

  Com moltes noies de la seva època, va estudiar a l’Institut de Cultura i Biblioteca Popular per a la Dona. En una entrevista, a càrrec de Rafaela Ferro, que es publica a La Rambla el 29 de febrer de 1932,  l’autora explica que s’ha de guanyar la vida, ja que per la seva mare i els seus germans ella és “l’home” de casa seva. Així que, en els anys trenta del segle XX, Gibert era una dona compromesa amb el catalanisme, el feminisme i la política. La seva tasca periodística va estar molt vinculada a la difusió de les seves idees i a la difusió del pensament i de l’acció d’Esquerra Republicana de Catalunya. 


  Com a periodista va publicar en diferents mitjans: a la revista Imatges, als diaris La Humanitat, L’Opinió, a Fornal, Foment, Evolució  i Companya, així com a La Campana de Gràcia, on escriu articles de fons analitzant les institucions que existien per a les dones i fent-ne una valoració crítica des de la perspectiva feminista i d’esquerres.


  Va participar en la campanya per aconseguir l’Estatut demanant la signatura a les dones, que llavors no podien votar, i fent mítings per aconseguir l’adhesió femenina al plebiscit. Anna Murià explica que a la seva època la primera dona que va actuar en política i va parlar en mítings a Catalunya va ser Gibert. Murià recorda la intervenció de Gibert al míting d’Horta per demanar les signatures de les dones per l’Estatut.


  Com a membre del Comitè Executiu, va formar part de la mesa presidencial del Primer Congrés Nacional, d’octubre del 1932.  Pertanyia al Front Únic Femení Esquerrista de Catalunya, a la secció femenina de Palestra i a la Lliga Femenina per la Pau i la Llibertat. També era sòcia del Club Femení i d’Esports, entitat a què va dedicar un parell de reportatges, un a Imatges, que conté una entrevista a la secretària del Femení, Enriqueta Sèculi, i un altre a La Campana de Gràcia, on parla de les dones que hi treballen.


  Va participar en el Primer Congrés Nacional de la Dona, celebrat al Palau de la Música de Barcelona. Malgrat que la Guerra Civil afecta i acapara l’atenció de les congressistes, més enllà dels temes que les poden preocupar com a dones, l’autora presenta una ponència titulada: El problema de la prostitució a Catalunya, i per tal de donar força a les conclusions i mostrar el seu desacord amb les línies polítiques vigents, abans de llegir-la dimiteix del càrrec de vocal del Patronat Català de Protecció de la Dona, de la Generalitat.


  Va fer alguns intents literaris en els anys 20 i 30 (a Joventut Catalana), però no se li coneix obra editada.


  Acabada la guerra s’exilià a França, on continuà participant en les activitats de la Unió de Dones de Catalunya.

  Obra:
  Fonts orals:
  Fonts documentals, libràries i arxivístiques:
  Fonts iconogràfiques:

   

  Font: http://www.memoriaesquerra.cat/plana.php?veure=bio&cmb_alf=190&lletra=G [Consulta: 27/02/2010]

  Fonts bibliogràfiques:

  Altés, Elvira (2007). Les periodistes en el temps de la república. Barcelona: El Vaixell de paper. Col·legi de Periodistes/Diputació de Barcelona.

  Ivern, Dolors (2007). Les dones d'esquerra. 1931-1939. Barcelona: Fundació Josep Irla.

  Murià, Anna; Grifell, Quirze (1992). Anna Murià, àlbum de records. Argentona: L'Aixernador, p. 21.

  L’Opinió, 4 d’agost de 1931.

  Vinculada a les corrents
  (culturals i/o de pensament):
  • Catalanisme
  • Feminisme
  Vinculada a les entitats:
  • Esquerra Republicana de Catalunya (ERC)
  • Front Únic Femení Esquerrista de Catalunya
  • Club Femení i d'Esports de Barcelona
  Arxius adjunts:
  Autor de la fitxa:Elvira Altés Rufias
  Darrera modificació:2010-10-02 18:57:34